Maturanti dostanou do rukou výsledky zkoušek i svá vysvědčení

Praha - Letošní maturanti v pondělí dostanou do rukou svá vysvědčení a dozví se tak, jestli státní maturitou prošli nebo ne. Poslední test se na školách přitom dopsal už 7. června, nová podoba maturitní zkoušky tak přinesla také novinku 14denního čekání na výsledky.

Ke státním maturitám se letos přihlásilo skoro 99 tisíc studentů a ministerstvo již minulou středu zveřejnilo informace o tom, že státní maturitou neprošlo 19,5 procenta studentů. Každý desátý maturant pak nebyl ke zkoušce vůbec připuštěn. Nejhůře dopadli studenti odborných učilišť a nástavbových oborů. Opravné zkoušky se budou konat v září.

Studenti se na tento termín musí přihlásit do soboty 25. června.

Písemné a praktické zkoušky profilové části maturanti skládali od 15. dubna 2011, v případě uměleckých oborů se praktické zkoušky konaly od 1. dubna.

Od 2. května pak začala ústní část zkoušek.

V letošním roce studenti povinně maturují ve společné části zkoušky ze dvou předmětů, a to z českého a cizího jazyka, nebo z českého jazyka a matematiky. Dobrovolně mohou skládat státní maturitu ještě z dalších tří předmětů, které si vyberou.

Další dvě až tři povinné zkoušky určil ředitel školy, a to podle oboru, na který se střední škola zaměřuje.

Státní maturitu si letošní maturanti mohli nanečisto vyzkoušet loňský rok na podzim. Zúčastnilo se jí 1228 středních škol (96 procent) a téměř 94 tisíc studentů. Při maturitní generálce však neuspělo 33 procent z nich, největší problémy měli především s matematikou, ale i s německým jazykem.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), který s ministerstvem na přípravě maturit spolupracuje, na základě generálky odhadlo, že maturitu letos nesloží 15 až 21 procent studentů. To by byl výrazný rozdíl oproti uplynulým rokům, kdy tzv. zkouškou dospělosti neprošlo zhruba 12,5 procenta středoškoláků.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.

Více souvisejících

maturity

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy