Praha plánuje zrušit pět středních škol, chce tím ušetřit přes 16 milionů

Praha - Návrh na úpravu sítě pražských středních škol, který projednal výbor pro výchovu a vzdělání pražského zastupitelstva, počítá se zrušením pěti škol. Změna by měla městu ušetřit více než 16 milionů korun, uvedla v pondělí mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská.

Podle návrhu by se mělo zrušit, tedy v praxi spíše přesunout, celkem pět pražských škol, což by se dotklo 565 studentů z maturitních oborů a 76 žáků v oborech s výučním listem."Důvodem transformace je ubývající počet žáků. Nechceme rušit obory či omezovat spektrum vzdělávací nabídky a prodávat školské objekty či vybavení, ale chceme zlepšit pro žáky podmínky vzdělávání, finanční situaci škol a následně opustit ekonomicky náročné pronájmy," řekl náměstek primátora hlavního města Prahy pro školství Antonín Weinert.Město počítá například s přesunem žáků Střední průmyslové školy strojnické v Betlémské ulici v Praze 1, která je naplněna zhruba jen ze čtvrtiny, do Střední průmyslové školy v Praze 10 Na TřebešíněStěhování by podle plánu Výboru pro výchovu a vzdělání pražského zastupitelstva čekalo také studenty Obchodní akademie ze Svatoslavovy ulice, později také žáky Obchodní akademie z Hovorčovické ulice."Střední odborná škola logistických služeb z Učňovské ulice v Praze 9 se má přesunout do Střední školy Jesenická, což bude nový název pro dnešní Střední školu elektroniky a strojírenství v Jesenické ulici v Praze 10,“ nastínila možné změny Krásenská.Od přesunu škol si magistrát slibuje úspory za asi 16,6 milionu korun. Plán by mělo projednat zastupitelstvo do konce října letošního roku.

Související

Více souvisejících

Školství Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy