Končí ústní maturity. Studenty čekají písemky

Praha - Středoškolákům ve čtvrtek začínají opravné termíny písemných maturit. Ke zkoušce jde na podzim více než 20 tisíc studentů, uvedlo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání.

K maturitní zkoušce v podzimním zkušebním období se přihlásilo 20 528 studentů. Vysvědčení by měli maturanti držet v ruce už 26. září, aby ještě mohli nastoupit i na studium vysokých škol.Z celkového počtu 20 528 přihlášeným maturantů bude pouze 22 studentů skládat zkoušky ústní. Ty se budou konat na kmenových středních školách. Ostatních 20 506 žáků bude rozděleno do spádových škol. Celkem se bude na podzim konat 29 430 komplexních zkoušek. Na jednoho žáka tak v průměru připadá 1,43 zkoušky. Ústní zkoušky se konaly mezi 1. a 14. zářím na kmenových školách, písemné startují ve čtvrtek 15. září a potrvají do 21. září. Uskuteční se na 198 spádových školách. Spádových škol měly být původně přes dvě stovky. Tím, že se jejich počet podařil ministerstvu zredukovat, rezort ušetřil tři miliony korun. Druhý opravný termín maturitní zkoušky budou moci studenti složit v květnu příštího roku.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.

Více souvisejících

maturity

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy