Nečasův plán nejen pro Romy: Do školy povinně na 10 let

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) chce vzdělat děti, a tak chystá přelomovou novinku. Ve středu do vlády přinesl dokument, který navrhuje prodloužit povinnou školní docházku na 10 let. Informuje o tom Aktuálně.cz.

Situace v ghettech a všeobecně s Romy se zhoršuje, proto vláda uvažuje, jak jejich vztahy s většinovou společností napravit. Jedním ze základních kroků je donutit rodiče, aby posílali své děti do školy. Mnozí to sice udělají, ale po základní škole Romové většinou skončí. A to se má změnit.Premiér Nečas společně s vládní zmocněnkyní pro lidská práva Monikou Šimůnkovou vypracovali strategii, kterou předkládají vládě a jejíž plné znění má server Aktuálně.cz k dispozici. V ní navrhují, aby se školní docházka prodloužila na 10 let. Z toho ale základní škola by měla trvat pouze osm let - zkrátila by se tedy o rok.Naopak by ale byly povinné dva roky střední školy. "Cílem opatření je prodloužit povinnou školní docházku tak, aby zahrnovala docházku do střední školy minimálně do úrovně výučního listu," píše se podle Aktuálně.cz ve zprávě.Vláda tak chce (nejen) romské děti donutit, aby na nějakou střední školu nastoupili a získali vyšší vzdělání než základní. Čekají se však velké debaty ve vládě, jestli něco podobného schválit. Šimůnková však upozorňuje, že tento bod ve strategii zůstal i přes řadu různých připomínek - nikdo ho nenavrhl vyřadit.Důležitý bude hlavně postoj Ministerstva školství, které by novinku mělo v případě schválení zavést. A to nejpozději do roku 2005. Ale jak se zdá, ministr Josef Dobeš (VV) s tím nemá problém."Ministerstvo se nestaví proti. S takto upravenou povinnou školní docházkou již existuje zkušenost v mnoha zemích světa. Rozhodně by toto opatření mohlo přispět k vyšší kvalifikovanosti populace," cituje Aktuálně.cz jeho mluvčího Hynka Jordána.A je pravdou, že Česko patří k zemím s nejnižším počtem let povinně strávených ve školních lavicích. Například ve Velké Británii je škola povinná až do 18 let věku. A v mnoha evropských státech ji musejí děti navštěvovat až do 16 let.

Související

Více souvisejících

Školství Petr Nečas Josef Dobeš

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 19 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy