Kvantitu jsme dohnali, zbývá kvalita, řekl na zahájení akademického roku Nečas

Opava - Právo zahájit nový akademický rok letos připadlo Slezské univerzitě Opava, která v letošním roce slaví 20 let od svého založení. Slavnostní ceremoniál proběhl v pondělí v opavském kostele sv. Václava, zúčastnili se ho také premiér Petr Nečas (ODS) a ministr školství Josef Dobeš (VV).

České školství podle předsedy vlády Nečase dohnalo ostatní vyspělé země v počtu studujících vysokoškoláků. "Na vysoké školy nastupují dvě třetiny maturitních ročníků. Po tomto masově poskytovaném vysokém školství ale musí nastoupit důraz na kvalitu. Podpořit je také třeba vědu, výzkum a vývoj," řekl Nečas.Jeho slova potvrdil i ministr Dobeš. "V roce 1995 jsme měli 26 procent vysokoškolsky vzdělaných lidí, nyní máme 70 procent nastupujících studentů na vysoké školy," zhodnotil.Českou republiku podle něj čeká výrazná reforma školství. "Tento akademický rok bude výjimečný tím, jak bude pracovní. Začalo to státní maturitou, sítem, které dopadlo i na vysoké školy. Nyní je na stole pátá verze vysokoškolského zákona, který dnešním podmínkám absolutně neodpovídá," konstatoval Dobeš."Chystáme se přednést změny ve financování regionů, chceme rozbít čistý normativ a lépe využít kapacity škol. V novém vysokoškolském zákoně posílíme akademickou svobodu, ale také zodpovědnost. Potřeba je také skloubit výuku s tvůrčí činností. Plánujeme finančně ocenit ty vysoké školy, které si vybralo nejvíce úspěšných maturantů," nastínil nové změny Dobeš.Dodal, že nový zákon by měl platit od ledna 2013, souběžně s ním vláda projedná odložené školné. "V jednání je systém výhodných, státem garantovaných půjček, které přenesou financování školného z rodičů na studenty."Hosté si ze slavnostního zahájení odnesli pamětní list k 20. výročí vzniku Slezské univerzity v Opavě, který zdobí fotografie současného děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Zdeňka Stuchlíka, a pamětní plaketu o průměru 60 milimetrů z dílny bruntálského Oldřicha Kodedy.Tradice zahajovat nový akademický rok mimo prostor Českého vysokého učení technického v Praze trvá od roku 2008. V kraji tuto čest měla v roce 2009 Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy