Na testování žáků a hodnocení škol půjde 300 milionů

Praha - Česká školní inspekce plánuje v příštích třech letech utratit 300 milionů z evropských fondů za projekty pro hodnocení kvality výuky na školách. Patří sem i povinné testování žáků pátých a devátých tříd, informoval v pondělí mluvčí inspekce Libor Vacek.

Inspekce plánuje také vznik počítačové databáze pro tvorbu a hodnocení vzdělávacích programů. Od tohoto kroku inspekce čeká lepší kontrolu škol i možnost rychlejších změn ve vzdělávacích programech. Z databáze by mohly čerpat nápady i malé školy, které nemají lidi na psaní vlastních programů. U plošného testování žáků se počítá s tím, že do systému budou mít přístup nejen školy, ale i žáci a jejich rodiče. Bude tak možné ověřovat, jestli děti mají potřebnou minimální sumu vědomostí a dovedností. Podle ministerstva je taková suma znalostí přirovnatelná ke znalostem čtyřkaře. V neposlední řadě pak inspekce plánuje zlepšit svůj vlastní systém kontroly škol.

Tři stovky milionů budou rozděleny následovně - 92 milionů půjde na testování žáků, učitelů i rodičů, 50 milionů na databázi vzdělávacích programů, 50 milionů na lepší inspekce a 50 milionů na vzdělávání učitelů, které bude v souvislosti se změnami nutné.

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy