Romští psychopati ze zvláštních škol zaplaví společnost, varují experti

Praha - Vláda se rozhodla pomoci romským dětem tím, že zruší takzvané zvláštní školy a děti pošle do klasických základních škol. Jenže plán má mnoho kritiků, kteří mu vytýkají jeho uspěchanost a varují před důsledky, které může mít. V rozhovoru pro Lidové noviny ho kritizoval šéf Asociace speciálních pedagogů Jiří Pilař.

Je známým faktem, že mnoho romských dětí končí ve zvláštních školách, ačkoliv jsou mentálně v pořádku a mohly by navštěvovat běžné základní školy. Vláda se rozhodla situaci vyřešit a pokusit se malé Romy integrovat do společnosti bílých dětí. A tak hodlá zvláštní školy jednoduše zrušit.Zatímco mnozí jásají, protože jim takovéto "ústavy" připadají v dnešní době nepatřičné, řada odborníků se proti plánu bouří. Předseda Asociace speciálních pedagogů Pilař, který v minulosti pracoval jako vychovatel delikventní mládeže a narkomanů a po revoluci spoluzakládal Českou školní inspekci, je zásadně proti.Podle něho jsou tyto školy potřebné, protože se v naší společnosti budou vždy vyskytovat děti s lehkým mentálním postižením, které nemohou běžné školy navštěvovat. Pokud do nich budou zařazeny, stanou se pro ně podle Pilaře peklem na zemi."Dětský kolektiv je jedním z nejkrutějších prostředí. Pakliže tyhle děti vženete na základní školu, kde budou za permanentního otloukánka, dostávat čtyřky pětky, spolužáci se jim budou vysmívat, že jsou hloupí, může to dopadnout dvojím způsobem: buď se z dítěte stane schizoid, neurotik, možná dokonce psychicky nemocný člověk, nebo najde východisko v agresivitě, začne mlátit všechny kolem sebe," varoval v rozhovoru pro Lidové noviny.Nesouhlasí ani s tím, že by tyto děti měly své vlastní asistenty, kteří by jim s výukou pomáhali. To je podle něho málo a nijak jim to nepomůže. Vládě proto radí, ať své plány neuspěchává a postupuje pomalu a po jednotlivých krocích.Pokud školy skutečně zruší, bude to podle Pilaře podobné, jako když v Rusku přeskočili z carského režimu přímo do komunismu. Důsledky budou podle něho totožné - marasmus a chaos.

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy