Českému školství chybí systém prevence před alkoholem a drogami

Praha - Konzumace alkoholu, kouření, užívání drog u dětí či jejich trestná činnost má na svědomí také špatná prevence ve školách, tvrdí odborníci. Hledají proto vhodný model výuky v rámci preventivního programu, nyní získávají poznatky z pěti krajů, sdělil v pondělí Michal Miovský z Univerzity Karlovy.

Do projektu se zapojil Středočeský, Olomoucký, Zlínský, Jihočeský a Jihomoravský kraj. "Pokoušíme se vytvořit popis pro jednotlivé oblasti rizikového chování a snažíme se vytvořit model, do něhož by se zapojily další rezorty, které doposud vytvářely své vlastní strategie preventivních programů," uvedl Miovský.

Systém je dobrovolný a odborníci se snaží jasně definovat, co mají děti v určitém věku umět a vědět, aby se problémům s drogami či alkoholem vyhnuly.

Nová podoba systému přinese podle Miovského přehlednější financování a jednou z možností je také zapojení ziskové sféry. To znamená, že by se na systému financování programů podílely například pojišťovny.

Bývalá ministryně zdravotnictví a současná ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková upozornila, že Česká republika je velmi dobrá v likvidaci škod, ale prevence jí dělá problémy. Přiznala, že na vině je i nedostatečná spolupráce ministerstva zdravotnictví, ministerstva školství a dalších rezortů.

"Je důležité sednout si a říct si, co a jak má být v legislativě," doplnil Juráskovou hlavní hygienik a náměstek ministra zdravotnictví Michael Vít. Uznal, že stát má na prevenci dávat ze své kasy více peněz, jako je tomu například v jiných evropských zemích, které dostávají z rozpočtu až pět procent.

Rozpočet tříletého projektu činí 40 milionů korun, nyní se nachází v posledním, závěrečném roce. Miovský doufám, že po deseti měsících diskuse odborníci představí definitivní podobu, jak má systém primární prevence na základních školách vypadat.

Výzkumu se účastní Centrum adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK ve spolupráci s Národním ústavem odborného vzdělávání.

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy