Školské odbory nesouhlasí s odměňováním v moci ředitele, chystají protesty

Praha - Odboráři ve školství bude ve středu 7. prosince protestovat kvůli tomu že výše učitelských platů bude závislá na rozhodnutí ředitele, nikoliv na délce jejich praxe. Agentuře Mediafax to v pátek sdělil František Dobšík, předseda odborářů ve školství.

"Budeme výstražně stávkovat," uvedl Dobšík s tím, že o podrobnostech odboráři jednají na celostátní konferenci.

Kvůli stávce se ve středu školy otevřou až v devět hodin dopoledne. Počet škol a školek, které se k akci připojí, bude podle Dobšíka jasné až v pondělí. "V tento den bude také zřejmé, jak budou jednotlivé školy fungovat," dodal. Odborářský předseda si myslí, že stávku odvrátí pouze ustoupení od chystaných změn v odměňování.

S postupem odborů zásadně nesouhlasí ministr školství Josef Dobeš (VV): "Vloni jsem pro učitele vybojoval 2,1 miliardy korun, teď mám připravené na zvýšení platů čtyři miliardy. S tímto návrhem půjdu ve středu na vládu a doufám, že to schválíme. Odborářům vadí jediná směšná věc - věkový automat. Tak ať zvednou zadky a jsou do škol hlídat, aby nedocházelo k nepravostem v odměňování učitelů. Je ale běžný učitel nezajímá," reagoval v pátek ministr a dodal, že "do výše platů učitelů rozhodně nesáhne ani v příštím roce, i kdyby přišla očekávaná finanční krize".

Všichni učitelé včetně nekvalifikovaných dostanou od ledna přidáno 500 až 1500 korun. Ovšem novinkou v novém roce je zvyšování platů nikoliv podle délky praxe, ale podle výkonu. Ministr školství Josef Dobeš (VV) tvrdí, že ředitelé by měli zvyšovat plat jako manažeři a hodnotit výkon. "Chci dát ředitelům větší odpovědnost, aby se chovali jako manažeři. Proto jim nabízím tento nástroj," uvedl Dobeš.

Průměrná mzda učitelů včetně vedoucích pracovníků škol byla vloni 25 150 korun.

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 17 minutami

před 36 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Prezident Pavel jednal s jihokorejským protějškem o Dukovanech a posílení spolupráce

Prezident ČR Petr Pavel se setkal s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem u příležitosti výhry korejské společnosti KHNP v tendru na dostavbu Dukovan. Setkání podle obou mužů podpořilo posilování obchodních vztahů a spolupráci v oblasti jaderné energetiky. Oba lídři také projednali bezpečnostní a geopolitické výzvy.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy