ČSSD podpořila odbory: Ministr Dobeš likviduje české školství!

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) bagatelizuje závažné problémy, zesměšňuje školské odbory a celkově likviduje české školství, premiér Petr Nečas (ODS) by se měl zamyslet nad jeho odvoláním. V pátek to prohlásil stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek a podpořil požadavky školských odborářů.

"Školské odbory vyhlásily stávku, která bude probíhat příští středu po dobu jedné hodiny. Pro mě je ale naprosto nepochopitelná reakce ministra školství," uvedl na páteční tiskové konferenci Chládek.Dobeš podle něj zesměšňuje školské odbory a bagatelizuje jejich požadavky: "Ono ale nejde o zanedbatelnou skupinu učitelů. Opět se ukazuje, že pan ministr není schopen situaci v českém školství řešit."Chládek zkritizoval ministra školství za řadu jeho kroků. Vadí mu například jeho plány v oblasti financování vysokého či regionálního školství. Přesto jako nejvážnější vnímá situaci kolem platů pedagogů."Ministr Dobeš je první ministr školství, kterému se podařilo totálně rozložit systém odměňování během jediného roku. Do budoucna nebude hrát roli praxe, ani vzdělání učitele, výše platu bude na vůli ředitele. U něj se bude centralizovat moc. My s tím nesouhlasíme a plně podporujeme požadavky školských odborů," prohlásil ChládekStínový ministr školství sociální demokracie se chce s odboráři setkat příští týden.V pátek dokonce vyzval premiéra Nečase, aby Dobeše odvolal. Ke svým předešlým výtkám přitom přidal ještě jednu. Ministr podle něj využívá outsourcing i v případech, kdy nemusí."Mám na mysli například právní odbor ministerstva, který chce potlačit. Vyvádí miliony korun do soukromých kapes. Ta situace je dramatická, pan Dobeš likviduje české školství jako takové. Vyzývám premiéra Nečase, aby ministra Dobeše odvolal,“ uzavřel Chládek.Školské odbory v pátek avizovaly, že budou ve středu 7. prosince protestovat. Kvůli stávce se školy otevřou až v devět hodin dopoledne. Odborům vadí, že se učitelům již nebudou navyšovat platy podle odpracovaných let. O zařazení učitele do určité platové tabulky mají nově rozhodovat ředitelé škol.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Josef Dobeš Školství

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Povodně v ČR končí, to nejtěžší teprve přijde. Armáda, hasiči i dobrovolníci likvidují škody

Okolo deváté hodiny ranní už v Česku bylo pouze 32 míst, kde se vyskytoval některý ze stupňů povodňové aktivity. Jak ale nebezpečí postupně odchází, nastává čas likvidace následků. Kromě dobrovolníků se do ní zapojují i hasiči a armáda.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy