Učitelé ve středu stávkují, školy otevřou až v 9 hodin

Praha - V celé zemi se ve středu neotevřou školy před devátou hodinou, uskuteční se totiž výstražná stávka učitelů. Jak zjistil Mediafax u odborářů z jednotlivých krajů, k protestům se přidají stovky školských zařízení, účast se v jednotlivých oblastech dosti liší.

Zřejmě nejméně spokojení jsou se svými platy učitelé v Královéhradeckém kraji, o hodinu později by se tam totiž mělo začít učit na stovce škol. "Zatím mám nahlášenou čtvrtinu z celkového počtu 400 škol, ale některá zařízení nemají odbory a navíc není jejich povinností mi to hlásit," uvedla krajská předsedkyně odborů pracovníků ve školství Růžena Ryglová.Téměř devět desítek zařízení se do stávky zapojí ve Zlínském kraji, kde se bude stávkovat na 87 školách, a Olomouckém kraji, kde se protestu zúčastní 86 škol.O hodinu později by pak ve středu do škamen měli zasednout také žáci padesátky škol na Vysočině a 28 zařízení na území Plzeňského kraje.Protestní jednohodinové stávky učitelů se ve středu zúčastní i pedagogové všech druhů škol v Libereckém kraji. Předsedkyně školských odborů v regionu Alena Losovská agentuře Mediafax řekla, že jejich počet odhaduje na stovky.Poněkud chladněji se ke stávce podle předsedkyně krajských školských odborů Dagmar Regelové staví školy v Moravskoslezském kraji. K protestu se tam připojí asi 200 škol z celkových 734.Ve Středočeském kraji se k hodinové stávce připojí přibližně 80 škol. Předsedkyně pražských školských odborů Eva Dvořáčková informovala, že v hlavním městě bude stávkovat přibližně 40 škol a přes tisíc pracovníků.V Jihočeském kraji se připojí zhruba 50 škol. Seznam škol se ale postupně doplňuje, jejich počet se může do večera ještě zvýšit.Odboráři z jižní Moravy a Karlovarského kraje poskytli pouze údaj v procentech - na jihu Moravy by tak mělo stávkovat 70 procent a na západě Čech 62 procent škol.Školy, které se do stávky zapojí, by se neměly otevřít dříve než před devátou hodinou dopoledne. Do protestu se přitom kromě základních škol připojí i mateřinky a školní družiny. Zde však půjde spíše o symbolickou podporu, protože odbory požádaly zaměstnance, aby se primárně postarali o příchozí děti.Důvodem protestů je přitom skutečnost, že o výši učitelských platů by měl nově rozhodovat ředitel školy. Kantoři už by tak neměli být odměňováni podle toho, jak dlouho učí.Datum 7. prosince přitom nebylo zvoleno náhodně. Právě v tento by se měla vláda zabývat nařízením, kterým se podoba jejich odměňování změní.

Související

Více souvisejících

Školství stávka

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 26 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německá diplomacie opravila ruské tvrzení o invazi Rudé armády do Polska

Německé ministerstvo zahraničí na sociální síti X reagovalo na příspěvek ruských diplomatů. Ti tvrdili, že na Polsko museli v roce 1939 zaútočit, aby zabránili genocidě. Historická realita je ale někde úplně jinde, připomenout ji museli sami Němci.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy