Výstražný protest učitelů podpořilo 1620 škol

Praha - Do středeční výstražné stávky pedagogických pracovníků se zapojilo 1620 škol a téměř 25 tisíc učitelů z celé České republiky, největší podporu protestu vyjádřily školy ze severní a jižní Moravy. Mediafaxu to ve středu sdělil odborový předák František Dobšík.

"Na to, že jsme na přípravu měli necelé dva dny, bych výsledky zhodnotil dobře," řekl Dobšík a dodal, že nejmenší podporu vyjádřily školy v Praze a Karlovarském kraji.

Podle Dobšíka hrozí, že v příštím roce nebude v kapitole regionálního školství dostatek finančních prostředků na platy učitelů. Na otázku, jak vidí další vývoj, Dobšík uvedl, že pokud vláda na středečním zasedání schválí nařízení, které ruší výjimku z platových tarifů, a rozhodne tak v neprospěch odborářů, budou v lednu situaci monitorovat a dál se bránit.

Odbory protestovaly kvůli tomu, že výše učitelských platů bude závislá na rozhodnutí ředitele, nikoliv na délce jejich praxe. Dobšík také zmínil, že hlavním impulsem pro stávku bylo chování premiéra Petra Nečase (ODS) po jednání se školskými odbory. "Pan premiér totiž slíbil, že nový způsob odměňování vláda odloží a nebude se jím zabývat. Pak se ale objevil na programu středečního jednání vlády jako dodatek. To nás velmi rozčílilo," dodal.

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Povodně v ČR končí, to nejtěžší teprve přijde. Armáda, hasiči i dobrovolníci likvidují škody

Okolo deváté hodiny ranní už v Česku bylo pouze 32 míst, kde se vyskytoval některý ze stupňů povodňové aktivity. Jak ale nebezpečí postupně odchází, nastává čas likvidace následků. Kromě dobrovolníků se do ní zapojují i hasiči a armáda.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy