Senát vrátil sněmovně školský zákon s pozměňovacími návrhy

Praha - Senátem ve středu neprošla novela školského zákona snižující počet přihlášek, které si mohou podat uchazeči o studium na střední škole, na dvě místo současných tří. Senátoři připojili k novele pozměňovací návrhy a poslali ji k opětovnému posouzení do Poslanecké sněmovny.

Horní komora svým hlasování napravila chaos, ke kterému došlo při projednávání školského zákona v dolní komoře. "Ten návrh, který sem přišel z Poslanecké sněmovny, měl celou řadu vad, které díky přečíslování odkazovaly na úplně jiné paragrafy. To znamená, že v praxi by byl zákon nepoužitelný," upozornil stínový ministr za ČSSD a senátor Marcel Chládek.Pro schválení pozměňovacích návrhů se vyslovil v Senátu i ministr školství Josef Dobeš (VV). Opoziční sociální demokraté přesto nešetřili na legislativní změnu kritikou. Školský zákon označili za guláš a paskvil s tím, že žádná další novela už současné problémy školství nevyřeší. "Je skutečně potřeba připravit nový zákon a my jsme připraveni jako opozice na tom pracovat, pokud budeme ministrem vyzváni," uvedl Chládek.Kromě snížení počtu přihlášek zájemců o studium na středních školách omezuje novela ředitelům škol funkční období na šest let. Ministr školství Dobeš prosazuje legislativní předlohu jako nástroj na snížení administrativní zátěže škol a zprůhlednění pravidel pro plnění školní docházky v zahraničních školách na území Česka.Neméně podstatnou změnou, o kterou se změna školského zákona snaží, je snížení počtu přihlášek pro první kolo přijímacího řízení na střední školy. Uchazeč by tak mohl podat dvě přihlášky, místo současných tří. V prvním kole přijímacího řízení na jeden obor vzdělávání navíc nepůjde vykonat zkoušku ve více různých termínech.Budoucím středoškolákům se má podle navrhované úpravy prodloužit lhůta, kterou mají na to, aby se rozhodli, jestli na vybranou školu nastoupí, nebo ne. Zatímco nyní musí svoje rozhodnutí potvrdit do pěti dnů od doručení oznámení o přijetí, nově by měli dostat na rozmyšlenou deset pracovních dní.Ředitelů se týkají změny související s jejich funkčním obdobím. Podle zákona má být šestileté s prodloužením o dobu mateřské nebo rodičovské dovolené, případně s dlouhodobým uvolněním pro výkon veřejné funkce. Když se bude chýlit funkční období ředitele ke konci, musí projít ředitel rekonkurzem, případně Česká školní inspekce vyhlásí konkurz na nového ředitele.Současně počítá novela s oficiálním vznikem a pevnějším právním zakotvením firemních školek. Školy a školská zařízení dostanou nově povinnost "vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující prostředí". Bližší podmínky bezpečnosti a ochrany zdraví stanoví vyhláškou ministerstvo školství. Při sociálně-právní ochraně svých žáků mají školy postupovat v součinnosti s orgány sociálně-právní ochrany dětí.

Související

Více souvisejících

Školství zákony

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Povodně v ČR končí, to nejtěžší teprve přijde. Armáda, hasiči i dobrovolníci likvidují škody

Okolo deváté hodiny ranní už v Česku bylo pouze 32 míst, kde se vyskytoval některý ze stupňů povodňové aktivity. Jak ale nebezpečí postupně odchází, nastává čas likvidace následků. Kromě dobrovolníků se do ní zapojují i hasiči a armáda.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy