Na jihu Moravy se sloučilo prvních osm středních škol, skončili čtyři ředitelé

Brno - Na jižní Moravě se od 1. ledna formálně sloučilo prvních osm středních škol do čtyř nových subjektů. První pracovní den roku tak reálně vstoupilo v platnost loňské podzimní rozhodnutí krajského úřadu, které ke slučování škol přikročilo kvůli snižujícímu se počtu žáků a úsporám peněz.

Změna, kterou zažívají na jižní Moravě asi tři tisíce žáků, je zatím jen formální - studenti i učitelé zůstávají do konce školního roku ve svých třídách. Ve funkcích skončili pouze čtyři ředitelé - kraj tím na jejich mzdách ušetří ročně dohromady asi dva miliony korun. Rušení některých studijních oborů, masivní propouštění stovek učitelů a stěhování žáků zrušených škol do nových prostor se uskuteční o hlavních prázdninách.

Zatím to pro studenty sloučených škol znamená, že si musí zapamatovat nový název školy a dostanou do studijního průkazu nové razítko. "Největší faktickou změnou je zatím zrušení čtyř ředitelských míst," řekl v pondělí agentuře Mediafax vicehejman Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Žáci z osmi sloučených škol podle něj dostali pouze nové razítko do studijních dokumentů a měli by si zapamatovat nově znějící název školy.V první vlně slučování se daly formálně dohromady VOŠ a SUPŠ Brno a SŠUD a VOŠR v Brně. Nástupnická škola se nyní oficiálně jmenuje Střední škola umění a designu, stylu a módy a vyšší odborná škola Brno. Formální sloučení mají od 1. ledna za sebou už i Gymnázium a SOU v Mikulově na Břeclavsku, Klvaňovo gymnázium a Střední zdravotnická škola v Kyjově na Hodonínsku a SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově a SOŠ a SOU DaM v Ivančicích u Brna.

Hlavní vlna slučování středních škol na jižní Moravě se odehraje o letních prázdninách, kdy se formálně i fakticky spojí zbývajících jedenáct dvojic škol.

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajské a senátní volby odstartovaly. O přízeň voličů se uchází tisíce kandidátů

V Česku dnes od 14:00 začaly volby krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy