Premiér Nečas: Reakce vysokých škol na reformu je nepřiměřená

Praha - Předseda vlády Petr Nečas (ODS) vidí reformu vysokých škol jako naprosto nezbytnou, zároveň vnímá aktuální protesty proti reformě jako neadekvátní, protože zákon fakticky ještě neexistuje. Nečas to uvedl po pondělním jednání Výkonné rady ODS.

"Reformu vysokých škol považuji za důležitý a nezbytný krok. Jsem připraven jednat s představiteli vysokých škol, ale ta reakce je neadekvátní. Jedná se pouze o záměr, navíc neprojednaný vládou. Vše je tedy ještě před námi a bude to vyžadovat vyjednávání," prohlásil v pondělí Nečas.Reforma podle předsedy vlády půjde proti nekvalitním vysokým školám a pedagogům, jimž současný stav vysokého školství údajně vyhovuje. Na nezbytnost reformy prý ukazují i studie OECD a dalších institucí."My tu reformu považujeme za důležitou a bezesporu budeme jednat se všemi. Ale opět říkám, že v tuto chvíli zahajovat ohňostroj protestů, když nemáme na stole ani znění zákona, je neadekvátní řešení," uzavřel premiér.Kvůli nesouhlasu s plánovanou reformou vysokých škol proběhlo již minulý týden několik akcí. První shromáždění svolal na čtvrtek rektor Karlovy univerzity Václav Hampl. Do posluchárny Právnické fakulty Karlovy univerzity přišlo více než 600 akademiků a studentů.Ti všichni pak přijali rezoluci, ve které odmítají plánovanou reformu. V rezoluci pak vybízejí studenty a akademiky ostatních univerzit, aby se k protestům proti zákonu přidali. Reforma podle akademiků ohrožuje autonomii vysokých škol, omezí samosprávný charakter akademické obce i vliv studentů na rozhodování vysokých škol. Ty budou navíc podléhat správním radám.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Školství

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Leyenová odcestovala do Kyjeva za Zelenským. Ohlásila půjčku ve výši 35 miliard

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v Kyjevě setkal s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Jednali o další pomoci Ukrajině, šéfka unijní exekutivy informovala o půjčce Kyjevu v hodnotě 35 miliard eur.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy