Děkan plzeňských práv: Studenty budeme dál nabírat!

Praha - Situace kolem plzeňských práv se vyostřuje, přesto podle děkana Právnické fakulty Západočeské univerzity Jana Pauly bude fakulta se získanou akreditací dále přijímat studenty. „Přijímání studentů je dané zákonem,“ uvedl Jan Pauly ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Plzeňská práva se stala předmětem sporu mezi akreditační komisí a ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Zatímco studenti slaví, že jejich fakulta obdržela prodlouženou akreditaci, na politické scéně se chystají žaloby. Bývalý ministr školství Ondřej Liška už žalobu na ministra školství Josefa Dobeše podal. Podobný krok zvažuje i akreditační komise. Poprvé se plzeňská práva dostala na přetřes s tzv. rychlostudenty a nestandardním udělováním titulů. Akreditační komise posléze zrušila akreditaci na magisterský program, který měl skončit v říjnu, aby poslední ročníky mohly využít podzimních státních závěrečných zkoušek. Tento týden rozhodnutí změnila a akreditace Právnické fakulty ZČU měla vypršet na konci června.Ozývají se hlasy, že ministerstvo jednalo protiprávně a že diplomy, které studenti na fakultě získají, nebudou legitimní. „To jsou všechno nesmyslné fámy. Já jsem hrdý na náš národ, ale jsou okamžiky, kdy se mi tak trochu nad některými členy zvedá žaludek. Stokrát jsem řekl, že je škola naprosto standardní a čistá,“ uvedl Jan Pauly v pořadu. Výtku, že ministr Josef Dobeš jednal v rozporu se zákonem, odmítá. Sám celou dobu věřil, že fakulta akreditaci získá. Navíc vyslovil děkan pochybnosti nad postupem akreditační komise, který nebyl dle svých slov zcela v pořádku.

Žaloba ve veřejném zájmuRozhodnutí ministerstva školství překvapilo i předsedkyni akreditační komise Vladimíru Dvořákovou. Komise v současnosti zvažuje žalobu ve veřejném zájmu na ministra a tvrdí, že prodloužení akreditace navzdory nesouhlasu komise je znakem rozkladu akreditačního systému. To Jan Pauly odmítá a uvádí, že akreditační komise nemá dostatek legitimity, aby mohla podat žalobu. Jediný, kdo tak může učinit, je nejvyšší státní zástupce.„Na jedné misce vah vidím zájem a dotčení toho, že někdo rozhodl jinak, než někdo chtěl, a pak zájem osmnácti set studentů, zájem univerzity, zájem celého regionu. Druhé zájmy jsou podloženy reálným stavem, takže velice pochybuji, že by k nějaké žalobě ve veřejném zájmu mohlo dojít.“

Personální obsazení je dostatečnéDěkan Právnické fakulty Jan Pauly odmítá, že by personální obsazení fakulty nesplňovalo zákonem stanovené limity. Všechny výtky proto jednostranně odmítá. Pravidla k získání akreditace, která akreditační komise sama na svých stránkách uveřejňuje, jsou splněny.„Vše pro účely magisterského programu je splněno. Ale nikdy jsem nepopíral, že se každý může zlepšit. Počítám s tím, že i nadále se fakulta bude rozvíjet a to nejen personálně.“ Podle Jana Pauly na fakultě v současnosti působí řada vysoce kvalifikovaných odborníků s vědeckou hodností, kteří by se měli v nejbližší době habilitovat a poté projít profesorským řízením.Přestože podle rozhodnutí akreditační komise měl magisterský program skončit říjnu, posléze už v červnu, letošního roku, ministr Josef Dobeš akreditaci prodloužil do roku 2016. Fakulta podle děkana Pauly nejenom nechá dostudovat nynější studenty, ale bude přijímat i studenty nové. „Samotný zákon říká, že je univerzita nucena přijímat studenty.“

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 51 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 11 hodinami

včera

Leyenová ohlásila dalších 160 milionů eur pro Ukrajinu. Jde o většinově ruské peníze

Evropská unie poskytne Ukrajině dalších 160 milionů pro letošní zimu. Až sto milionů pochází ze zmrazených ruských aktiv na územích členských států. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy