Gazdík: Zrušil bych ministerstvo školství

Praha - Koalice se dohodla na dalším fungování z důvodu dotáhnout vládu rozpočtové odpovědnosti do konce. O tom, kde je možné škrtat dál, promluvil Petr Gazdík z TOP 09 a Starostové ve středečním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

ODS, VV a TOP 09 budou pokračovat v současné vládě a předčasné volby se odkládají. Alespoň nyní. Jedním z důvodů, proč koalice po týdenní krizi plné urážek a osočování se nerozpadne, je výše dluhu veřejných financí a ekonomika země. Jedním z návrhů, jak ušetřit nutných 12 miliard korun, je sloučení a zrušení některých ministerstev. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové je česká státní správa přebujelá a některé agendy by se mohly zrušit.„Pokud budu mluvit za sebe, dovedu si představit zrušení ministerstva pro místní rozvoj, některé jeho agendy úplně rozpustit, jiné přesunout. Já osobně bych zrušil i ministerstvo školství, které dnes nikdo neřídí. Navíc základní a střední školství spadá pod kompetenci krajů, univerzity jsou autonomní a sport by mohl spadnout pod ministerstvo kultury, které by se přejmenovalo na ministerstvo kultury a sportu.“Petr Gazdík tak naráží na situaci, kdy exministr školství Josef Dobeš na svůj post rezignoval a ačkoliv strana Věci veřejné slibovala, že do konce března jmenuje jeho nástupce, nestalo se tak. Podle Gazdíka by ministerstvo šlo zrušit, popřípadě nahradit jen malým ministerstvem pro vědu, výzkum a univerzity. „ V současnosti jsou stovky a tisíce zaměstnanců ministerstva školství, jen nevím, co řeší,“ řekl Petr Gazdík v pořadu.

Konstruktivní nedůvěraKoalice připravuje zákon na zavedení tzv. institutu konstruktivní nedůvěry. Opozice, která by chtěla svrhnout vládu, by podle návrhu musela mít podpis padesáti poslanců a jméno dalšího premiéra. Pokud by vládě nebyla vyslovena nedůvěra, mohlo by se hlasovat opět až za rok a půl a nutný počet podpisů poslanců by se zvedl na osmdesát.Podle Gazdíka je to jediná možnost, jak zabránit situaci, která zde vznikla v roce 2009, kdy Česká republika předsedala Evropské unii a byla svržena Topolánkova vláda. „Nikdo následně nevěděl, co dál. Vznikla vleklá a složitá politická krize, která vyvrcholila úřednickou vládou.“Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové nejde o ztížení práva opozice vyvolávat nedůvěru. Tento zákon by platil pro všechny politické strany, které by vytvářely opozici, tj. jednou i například pro současnou koalici. „Taky to ztížíme sami sobě. Toto není věc na jedno volební období. V okolních zemích to fungujeme. Chceme na toto téma vyvolat diskuze a od toho tady parlament přeci je.“

Koalice jako sňatek z rozumuPodle Petra Gazdíka se koalice ocitla v bodu, kdy ji sice lze označit za sňatek z rozumu, ale je de facto před rozvodem a drží ji už jen tíha společné odpovědnosti. Pro Gazdíka je nutné držet koalici, pokud se zemi bude dařit snižovat veřejné dluhy, protože tím i stát šetří na dluhové službě.„Už jen tím, že vláda vznikla, ušetřila 10-15 miliard korun na dluhové službě. Trhy nám začaly půjčovat za lepší úrokové sazby. Půjčujeme si za mnohem méně. Česká republika je zatím důvěryhodná. To je ten důvod, proč vláda dělá tyto opatření. V evropském prostředí je vláda důvěryhodnější než v českém prostředí.“Přes veškeré dohody o tom, že koalice bude pokračovat dál, Petr Gazdík svému nejmenšímu koaličnímu partnerovi nevěří. Alespoň do té doby, dokud bude faktickým šéfem VV Vít Bárta, který podle Gazdíkových slov stranu vede jako firmu. Přesto neodsuzuje stranu jako takovou, poslanec Šťovíček či poslankyně Navrátilová jsou podle něj důvěryhodní lidé, stejně jako Karolína Peake, která bude kandidovat na předsedu strany proti Radku Johnovi.

Související

Petr Gazdík (STAN)

Balaš bude mít 16 poradců, na ministerstvo se vrací Gazdík

Ministru školství Vladimíru Balašovi (za STAN) bude se vzdělávací politikou pomáhat 16 poradců. Jsou mezi nimi například bývalí ministři školství za STAN a za ANO Petr Gazdík a Robert Plaga, zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl a předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Lenka Felcmanová. Na webu ministerstva to dnes uvedla jeho mluvčí Aneta Lednová.

Více souvisejících

Petr Gazdík Školství

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 52 minutami

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 12 hodinami

Indové v ruské armádě prosí o záchranu. Moskva slibovala peníze, místo toho je poslala na frontu

Indická vláda oznámila, že Rusko vrátilo několik desítek z 91 Indů, které podvodem donutilo bojovat na Ukrajině. Na frontě jich mělo zahynout už devět, další jsou zmrzačení. Úředníci jim slibují rychlý výdělek nebo studium na vysokých školách, chudí indičtí muži ale nevědí, že se ve skutečnosti nechávají naverbovat.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy