Maturanti jsou poškozováni

Praha – Na stránkách sociální demokracie apeluje jeden ze členů na nového ministra školství Petra Fialu ohledně státní maturity. Přesně jde o stínového ministra školství Marcela Chládka a vyzývá k prověření letošních státních maturit nezávislým auditem.

 

V tomto týdnu jsme přinesli informaci o stížnosti maturantů ohledně zkoušky z vyšší úrovně matematiky. Studenti posílají otevřený dopis CERMATu, kde obtížnost letošní verze kritizují. Test byl prý o složitější než v loňském roce. Za studenty se postavila řada kantorů z učitelského sboru středních škol i synátor pana prezidenta Václav Klaus mladší.

Stínový ministr školství Marcel Chládek se zastal studentů dnes. „Vyšší maturitní zkouška z matematiky byla podle mého názoru evidentně špatně nastavena“ uvedl na serveru ČSSD. Chládek nerozumí situaci, kdy chce nefungující ministerská organizace posuzovat schopnosti a znalosti studentů.

Vyšší úroveň matematiky byla špatně vymyšlená nejen ohledně obtížnosti, ale i ohledně času. Na vypočítání úloh měli studenti dvě hodiny. Václav Klaus mladší v médiích uvedl, že on sám úlohy vypočítal za jednu hodinu a padesát minut a to zkušený matematik.

Problém, který se ohledně státních maturit vyskytl letos, je pro Chládka dalším vážným důvodem, „proč by měl být celý projekt podroben nezávislému auditu, aby přesně ukázal, na co byly přesně vynaloženy stamiliony korun z veřejných rozpočtů“.

„V minulosti jsem již několikrát varoval, že státní maturita je předražený administrativní moloch, který je v podobě, kterou prosadil bývalý ministr školství Dobeš, k ničemu“ dále uvedl Chládek. Chládkem požadovaný audit by měl předcházet dalšímu zbytečnému utrácení veřejných financí a poškozování studentů.

Některé výzkumy provedeny NKÚ ohledně státní maturity ukázaly, že státní zkouška tak, jak je dnes nastavena, neplní vůbec svůj účel, za kterým byla zavedena. 

 

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.

Více souvisejících

maturity Marcel Chládek

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy