Jak zaplatit případné školné na VŠ? Kalousek přispěchal s řešením

Praha - Pokud stát zavede školné na vysokých školách, je ministerstvo financí připraveno okamžitě rozšířit možnost využití státní podpory stavebního spoření na školné. Na dnešním semináři k novele zákona o stavebním spoření v Poslanecké sněmovně to řekl náměstek ministra financí Radek Urban.

Předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš řekl, že podle názoru asociace nemusí jít jenom o školné nebo zápisné, ale i o náklady na studium.

"V momentu, kdy bude schváleno školné, druhý den rozšiřujeme účelovost státní podpory stavebního spoření na možnost hrazení školného. Ten návrh je po dohodě s ministerstvem školství u nás připraven," řekl Urban.

Vláda v novele zákona, které se dnešní seminář týkal, navrhuje mimo jiné zavést účelovost státní podpory stavebního spoření. Šlo by ji využít pouze na bydlení nebo na spoření na stáří.

Lukáš řekl, že zavedení účelovosti stavební spořitelny respektují, protože toto opatření nemá fatální dopad na funkčnost stavebního spoření. Varoval ale před nárůstem administrativy, která se podle jeho výpočtu zvýší asi desetkrát. Stavební spořitelny budou podle něj muset kontrolovat účelovost státní podpory nejen u poskytovaných úvěrů, ale i u končících smluv.

Zavedení školného na státních vysokých školách je tématem, které se v posledních letech velmi často rozebírá na české politické scéně. Strany vládní koalice bezprostředně po volbách zastávaly stanovisko, že by školné mělo být zavedeno co nejdříve.

Okamžitě tak vznikla diskuze o tom, zda je na tuto změnu české školství připraveno. V drtivé většině vyspělých zemí světa je školné na univerzitách samozřejmostí. Nutno ovšem dodat, že stav a úroveň školského sytému je v těchto státech také na zcela jiné úrovni.

Většina odpůrců tohoto opatření argumentuje tím, že povinné školné by mělo přijít až jako součást fungujícího a komplexního školského systému. Pouhé zavedení placeného studia na VŠ prý v dané situaci nezvýší úroveň vysokoškolského vzdělávání.

Druzí naopak oponují, že ke zkvalitnění výuky na univerzitách může dojít pouze tak, že se do školského systému dostanou potřebné peníze, které budou z části vybrány právě na školném. Placené studium by podle jejich slov mělo navíc odradit vysokoškolské studenty, kteří si pouze prodlužují prázdniny a bezstarostný život, píše server penize.cz.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí stavební spoření školné

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 50 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy