To se nemělo stát. Bát bychom se měli všichni, burcuje ekonomka

Praha – Ač není ekonomka a šéfka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová podle svých slov není nadšená vítačka migrantů – většinu podle ní tvoří ti ekonomičtí, kteří se chtějí přiživit na evropském sociálním systému – ani velká podporovatelka  hnutí Islám v České republice nechceme (IVČRN), netají svou nelibost z toho, že byl facebookový profil hnutí smazán. V demokracii podle ní není pro cenzuru místo.

„Domnívám se, že minimálně značná část sympatizantů tohoto hnutí (ne všichni) nedokáže dostatečně odlišit „neškodné" menšiny žijící u nás již léta od militantních nově příchozích, kteří nám chtějí vnucovat svá pravidla. Že se nedokáží distancovat od principu kolektivní viny, který je však pro mě naprosto nepřijatelný," uvedla ekonomka na účet příznivců IvČRN.

Psali jsme:
Facebook zablokoval stránku Islám v České republice nechceme. Cenzura, zlobí se Konvička
 

Přestože není podporovatelkou hnutí, to, co se v posledních hodinách stalo, by podle ní nemělo nechat v klidu žádného člověka. „Dokonce ani případné zapřísáhlé odpůrce IVČRN ne. Hnutí, které mělo přes 160 tisíc příznivců, Facebook zrušil profil. Vzhledem k tomu, že většina médií se od hnutí distancuje, tak hnutí v podstatě bylo odříznuto od veřejného prostoru. Bylo umlčeno. Počkat – nepřipomíná vám to něco?" ptá se ekonomka.

Dění srovnává se situací v Německu a dalších zemích, kde došlo k sexuálním útokům a loupežím, o kterých média dlouho mlčela. „Teprve až po mnoha dnech začala pravda vybublávat na povrch. Začalo se ukazovat, že zahraniční média odmítala zpočátku o útocích informovat. Ve skutečnosti tato média uvalila jakousi autocenzuru a odmítala vypustit jakoukoliv zprávu, která by imigranty mohla postavit do negativního světla. V dnešní době se ale informace ututlávají o něco hůř než před padesáti lety, když byli lidé závislí jen na rozhlasu a den starých tištěných novinách," píše Šichtařová na svém blogu na serveru iDnes.cz.

Následný poprask se kvůli ní strhl ne kvůli zjištění, že někteří migranti nejsou právě svatí, ale kvůli tomu, že se veřejnost cítila podvedena a obelhána vlastními médii. „Základem jakékoliv svobody je svoboda slova. Cenzura nepatří do demokracie. Tajení informací musí nutně a logicky vyprodukovat jen přehnanou hysterii. Velkými médii řízená propaganda musí živit nenávist vzešlou ze strachu. Není potřeba velké obrazotvornosti, aby to začalo aspoň v hrubých rysech připomínat poblouznění celých národů před druhou světovou válkou," myslí si ekonomka.

Cenzuru považuje za velmi nebezpečnou – a právě do této situace se podle ní teď dostalo i Česko. „Vyřazení hnutí IVČRN z veřejného prostoru musí nutně u jeho příznivců probudit ještě větší frustraci než dosud. Hnutí se rázem stalo pro mnoho lidí 'mučedníkem'. A to je ten nejlepší způsob, jak na sebe upozornit a získat ještě víc příznivců. Ne pro to, co hnutí hlásá, ale pro nový mučednický status. Tak dlouho se některá média snažila zhmotnit svá přání a vytvořit fikci, že nenávist vůči imigrantům u nás neexistuje, že deset milionů Čechů jsou jen zářící hippiesovská sluníčka, až se papiňák natlakoval," uvádí ekonomka.

Evropská mediální cenzura podle ní vytvořila pravý opak toho, co chtěla. „Tak dlouho se samozvaní multikulturalisté snažili svět ohnout ke svým představám, až se jim jejich experiment vymyknul z ruky. I ti, kterým by politika a imigrace byla za jiných okolností upřímně ukradená, se nyní mohou cítit přitlačeni ke zdi cenzurou, ať už skutečnou nebo domnělou – protože od nynějška bude každý logicky hledat cenzuru i tam, kde není," varuje Šichtařová. „Tohle se nemělo stát. Svoboda slova je svobodou slova jen tehdy, platí-li pro všechna slova a všechny řečníky, svoboda slova není svobodou slova, cenzurují-li noviny zprávy a internet své uživatele. A tam, kde není svoboda slova, není dobré místo k životu," dodává.

Související

Václav Klaus ml.

Kde vzít peníze na růst penzí? Trikolóra představila návrh

Hnutí Trikolóra připravilo novelu zákona, podle které by zaměstnanci mohli přispívat na důchody svým blízkým jedním procentem z hrubé mzdy. Tyto peníze by se jim odečetly z daní. Zástupci hnutí návrh představili na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Více souvisejících

Markéta Šichtařová (ekonomka) Islám v České republice nechceme (IvČRN) cenzura

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy