Lidé demonstrovali na podporu Sobotky. Policie uzavřela prostor kolem úřadu vlády

Praha – Kromě akcí pro a proti islámu a migrantům se v Praze sešli lidé, kteří chtěli vyjádřit přízeň šéfovi českého kabinetu. Podporu Bohuslavu Sobotkovi se nedaleko úřadu vlády sešlo 60 až 80 lidí.

Další desítky se údajně nemohli akce zúčastnit, protože policie odřízla přístup před Strakovu akademii z Klárova kvůli možnému střetu s jinou skupinou demonstrantů, kteří protestovali proti imigrační politice kabinetu.

„Přišli jsme podpořit premiéra v jeho politice, která je proti vlně populistické xenofobie. Také reagujeme na nenávistné demonstrace, které se dnes v Praze konají," uvedl jeden z organizátorů demonstrace nazvané Demonstrace Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu na podporu premiéra Bohuslava Sobotky Tomasz Peszynski.

Demonstranti drželi transparenty s hesly „Ohrožené lidské hodnoty rozum a lidskost", „Slunce není blbé", „Stop šíření nenávisti", „Stojíme za Sobotkou" a mávali vlajkami ČR, USA, EU a NATO.

„Výborně, příznivci pana premiéra už jsou kompletní: Na demonstraci na podporu premiéra Bohuslava Sobotky se před úřadem vlády sešlo 60 až 80 lidí. Policie kvůli možnému střetu s extremisty prostor uzavřela," komentoval akci na sociálních sítích mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Podle jednoho z několika desítek policistů nahlásili příchod před sídlo vlády ve Strakově akademii i další skupiny demonstrantů a úkolem policie je, aby se jednotlivé tábory k sobě nepřiblížily, proto okolí úřadu uzavřeli. Na místě je kordon těžkooděnců a krouží nad ním policejní vrtulník.

Přesun demonstrantů z Pražského hradu se vpodvečer na Klárově zkomplikoval. Na Mánesově mostě proti sobě stojí příznivci a odpůrci imigrantů, oddělují je těžkooděnci. Demonstranti se vzájemně častovali pokřiky „Sluníčka jsou fašisti" a „Solidarita".

Policie na mostě od sebe skupiny postupně odsouvalo. Skupinka demonstrantů, kteří skandovali proti uprchlíkům, čítala zhruba 50 lidí. Lidí, kteří demonstrovali za solidaritu s uprchlíky, bylo podle odhadu ČTK sto.

Krátce před 18:00 organizátoři demonstraci ukončili. Při odchodu je doprovázela policie kvůli možným útokům extremistů.

Související

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.
Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 

Více souvisejících

Demonstrace Bohuslav Sobotka Demonstrace proti islamizaci Evropy (6.2.2015)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 32 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany AfD

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy