Mnoho migrantů už někoho zabilo, se zbraněmi to umí. Naše armáda není připravená, varuje zbrojní analytik

Praha – Zbrojní a bezpečnostní analytik, bývalý vysokoškolský učitel a analytik Ústavu strategických studií Jaroslav Štefec v rozhovoru pro Radiožurnál Dvojku mluvil o tom, zda je držení zbraní synonymem násilí nebo naopak demokracie. Varoval také, že lidé přicházející do Evropy mají zkušenosti se zbraněmi.

Štefec poukazoval na fakt, že třeba v americkém Oregonu byla zpřísněna legislativa týkající se držení zbraní, na chvíli kriminalita klesla, ale pak byla ještě větší než předtím. „Důvodem může být i to, že se obyvatelé nemohli bránit. Kriminalita narostla zejména u těch problémových skupin, které tam žijí," vysvětloval. Liberální zákony podle něj měla i Belgie, kde o omezení také kriminalita spíše narostla.

Například americkému prezidentovi Baracku Obamovi vy Štefec poradil, aby převzal českou legislativu. „Český zákon o držení a nošení zbraní je postavený tak, aby v případě, že člověk má dané psychické a fyzické dispozice, mohl být i nositelem zbraní. A aby se mohl bránit a připravovat, případně pěstovat své koníčky," říká zbrojní expert.

Zajímavé podle něj je, že třeba v Texasu, kde je povoleno volné nošení zbraní, je jedna z nejmenších zločinností v USA. „A přitom je samozřejmě obrovský tlak na to, aby Texas tento zákon zrušil. Je ale otázka proč. Skutečně dopady tohoto opatření jsou totiž prokazatelně pozitivní. Potom se musím vrátit zase ke spiklenecké teorii a k tomu, proč si Amerika tento dodatek nepěstuje a nezalévá," varuje analytik s odkazem druhý dodatel americké ústavy o zbraních.

Někomu podle něj vyhovuje, aby lidé žili ve strachu. „Třeba z toho, že můžou být kdykoliv napadeni zločineckou tlupou anebo policií, aniž by se byli schopni bránit," říká expert. Slovo zbraň mu prý asociuje pojem svoboda.

Skutečně zbraň použít je podle něj připraveno asi jen 10 nebo 15 procent lidí. „Na to vás nic nepřipraví. Jestli jste schopni zbraň účelně použít a reálně ten útok odrazit, zjistíte teprve v praxi," domnívá se Štefec. Za tak nízké číslo podle něj může stát i lidé, kteří úplně odbourali přípravu už do základních škol.

„Je potřeba si uvědomit i to, že v současné době proudí do Evropy miliony lidí. Naprostá většina z nich má zkušenosti se zbraněmi podstatně větší než kdokoliv v České republice. Značná část jich lidí bojovala, je vycvičená. A velké procento taky někdy někoho zabilo. To znamená, mají zkušenosti s použitím zbraně smrtícím způsobem," tvrdí analytik.

Nejde prý jen o pistole a pušky, ale i nože, mačety a další zbraně. „Otázka je, jestli by lidé neměli být skutečně připraveni i na to vzdorovat podobným útočníkům. Já si myslím, že my na to připraveni nejsme. A to ani ti lidé, kteří ty zbraně mají. Mám obavu, že na toto není připravená dokonce ani policie. A bojím se, že ani armáda," varuje Štefec.

Podle něj se navíc začíná naplňovat teorie George Orwella o Velkém bratrovi. „Když se rozhlédnete kolem sebe, mám obavu, že se začíná naplňovat. Jednoznačně se domnívám, že kroky, které podniká Evropská unie, jsou kroky směrem k realizaci myšlenky Velkého bratra v praxi. To znamená všemocný stát, který bude diktovat lidem, co mají dělat," obává se analytik

Začíná to podle něj normami o zahnutí banánu nebo správném splachování. „Ale může to končit i tím, že se bude lidem diktovat, jak mají žít, co mají jíst, například geneticky upravené potraviny, jakým způsobem se mají chovat, co mají říkat, kde mají pracovat, kde mají žít, jak mají vychovávat děti. Vznikne ideální stát, otázka jestli to bude svobodný stát," dodává Štefec.

Související

Více souvisejících

zbraně Jaroslav Štefec

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy