Nelíbí se vám to? Tak vymyslete něco lepšího nebo držte hubu! Bývalý politik se rozjel kvůli volbě prezidenta

Praha – Před několika dny byla v Kroměříži založena celostátní občanská iniciativa Peloton, který si klade za cíl podporovat při příští prezidentské volbě demokratické kandidáty. Skupina vydala takzvanou Kroměřížskou výzvu, která už vyvolala rozruch. Výzvu podepsal i český politik, vysokoškolský učitel, filosof a signatář Charty 77, někdejší předseda ODA a bývalý poslanec i senátor Daniel Kroupa. Ten teď kritikům výzvy a celé iniciativy poslal ostrý vzkaz.

„Šestadvacet let jsme se přeli o to, jakou chceme svobodu a jakou demokracii. Nyní jsme se dostali do situace, kdy hrozí, že naše demokracie i svoboda budou ohroženy. Kroměřížská výzva je právě ten dokument, který se snaží probudit v naší veřejnosti zájem o věci veřejné, abychom tu svobodu a demokracii pro naši budoucnost zachránili," uvedl Kroupa k tomu, proč vlastně tento manifest podepsal.

Po zveřejnění výzvy se objevila celá řada kritiků, mezi nimi třeba mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, který uvedl, že /podpora od této výzvy bude pro vybrané prezidentské kandidáty polibkem smrti". Právě jemu i dalším negativním hlasům teď Kroupa pře sociální sítě poslal velmi otevřený vzkaz.

„Lidé se mě ptají, proč jsem se v Kroměřížské výzvě spojil s notorickými aktivisty já, politický pasivista, který nehodlá kandidovat ani na prezidenta ani na poslance. Odpověď je prostá. Je to dosud nejlépe promyšlená a připravená iniciativa, která má potenciál změnit politické poměry," říká o celé snaze aktivistů.

„Jak? Nejprve vytváří po republice síť 'kruhů důvěry', složených z lidí podobného hodnotového zaměření, kteří se znají, mohou si důvěřovat a jsou ochotní něco dělat. Tak vznikne komunikační platforma, která umožní pelotonu prekých kandidátů v jednotlivých regionech prezentovat své názory a schopnosti oslovit s nimi širší veřejnost. Nu a nejúspěšnějšího z nich pak celá iniciativa podpoří ve volbách. A tím to skončí? Nemusí. O tom, co bude dál rozhodnou členové," popisuje Kroupa jak by celá věc vypadala v praxi.

„Možná, že se v průběhu vítězné či prohrané kampaně vynoří noví političtí lídři schopní vytvořit nové politické hnutí či stranu, nebo podpořit některou ze stávajících. Takovým rád pomůžu, pokud budou sdílet hodnoty svobodné a demokratické společnosti. Už jsem pro ně napsal manifest! A pro ty, kterým se Kroměřížšská výzva nelíbí mám také radu: vymyslete a vytvořte něco lepšího. Nebo držte hubu!" poslal kritikům poměrně drsný vzkaz Kroupa.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Daniel Kroupa Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy