Romové jsou v ohrožení? Cikány do plynu, vypalte jim redakci, zuří lidé

Praha - Útoky, kterým čelí zpěvák Radek Banga po zveřejnění svého prohlášení k výsledkům ankety Český Slavík 2016, se stupňují. Řada lidí si neodpustí rasistické urážky Romů a někteří dokonce vyhrožují redakci romského serveru Romea vypálením.

Radek Banga na protest proti skupině Otrel spolu s několika dalšími umělci opustil sál, kde se vyhlašovaly výsledky ankety Český slavík. "Moji předci byli v koncentráku. Přece nebudeme tolerovat fašisty v takovéhle anketě. Proboha lidi proberte se, přece nemůžeme mlčet, nemůžeme tomu tleskat, nemůžeme tam sedět a nic nedělat," Banga serveru Romea.cz.

Celá událost způsobila v Česku doslova zemětřesení. Na stranu známého zpěváka se postavily osobnosti jako zpěvák Pekař, Jan Tuna, Marta Jandová, Ewa Farná nebo Iva Pazderková. Za Ortelem stojí například Lucie Bílá a další.

"Takhle "nenápadně" to tenkrát v Německu taky začínalo. A hluboce se mýlí ti, kteří si myslí, že už je jiná doba a nemůže se to opakovat. Může. Velmi rychle. Nemlčte, prosím. Nebuďte lhostejní. Nemyslete si, že Vás se to netýká. Brzy může být pozdě..." uvedl například ke kauze na Facebooku moderátor Jan Tuna.

Banga následně na sociální síti vyvěsil komentář, kde vysvětlil své důvody, kvůli kterým odešel ze sálu. "Musím podotknout, že můj komentář má stále více pozitivních lajků, takže věřím, že moje slova byla převážně pochopena. Méně je lidí, kterých se to dotklo, tedy těch ,slušných inteligentních českých občanů'. Každý může na diskuzi pod mým článkem, ve kterém jsem vyjádřil svůj názor, přijít a udělat si o úrovni, s jakou vyjadřují svůj názor tito čeští nerasisté, nexonofobové, neanticiganisti, neneonacionalisti a neantisemiti ovládající perfektně češtinu, vlastní obrázek," řekl serveru Romea.

Psali jsme:
Válka o Ortel: Bílá je napůl Romka, měla by se vyjadřovat jinak, vzkázal jí Banga. A pak přišla ještě mnohem tvrdší slova
Kauza Ortel: Bangovo gesto bylo zbytečné, zlobí se Bílá. Komentář přidaly i Farná, Vondráčková nebo Jandová Kauza Ortel: Bílá zkritizovala Bangu a pěkně to schytala. Teď se ale dočkala zastání z nečekané strany Válka kvůli Ortelu pokračuje: Bangovi za jeho komentáře vyhrožují smrtí
 

Fanoušci skupiny Ortel ale přistoupili k jiné formě komunikace. Reagují rasistickými poznámkami, vulgárnímu urážkami a výhružkami smrtí. Na Facebooku se podle serveru objevily komentáře typu „Zdechni, ty rasistická svině!!!", „Chtělo by to tu vyčistit, Ty jsi příkladem, Bango, seš v cizí zemi, tak nemel sračky, nelibi se ti tu, tak tahni jinam" nebo „Cikánskej zmrde, cikánská špína, čmoude".

Hněv fanoušků Ortelu se naknec obrátil i proti serveru Romea.cz,kterému vyhrožují někteří lidé v diskuzích vypálením redakce. "Na facebookové stránky organizace ROMEA napsal Ondra Vlček: „Vypálit celou Romeu."," píše server.

Ten hodlá na toto potenciální nebezpečí reagovat po svém. "Radíme se s právníky, jak proti výhružkám budeme postupovat. Není to poprvé co organizaci Romea nebo jejím zaměstnancům někdo vyhrožuje," uvedl ředitel organizace Romea Zdeněk Ryšavý.

Server EuroZprávy.cz nabídl prostor k vyjádření všem zainteresovaným včetně redakce serveru Romea, žádná ze stran jej však dosud nevyužila.

Související

Více souvisejících

Patrik Banga Romové Ortel (skupina)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 26 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy