Holokaust je nejhorším příkladem netolerance, varuje Štěch. Válečný veterán se zastal Bangy

Praha – Šéf Senátu Milan Štěch dnes vystoupil s projevem na vzpomínkovém setkání, které se konalo v sídle Senátu k Mezinárodnímu dni památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Podle něj je holocaust nejhorším příkladem toho, kam až může vést netoletance.

Evropská kultura podle něj musí být kulturou snášenlivosti, avšak nelze být snášenlivý k těm, kdo hlásají náboženskou či rasovou nenávist. Z dlouhodobého hlediska sedí Evropa na časované bombě, varoval Štěch.

Nutné podle něj je udržet sociální smír jako základní podmínku tolerantní společnosti, kterou ohrožuje na jedné straně nezaměstnanost mladých spolu s antisemitismem a nesnášenlivostí k menšinám, na druhé straně předsudky a podvědomý rasismus, kterého využívají xenofobové a populisté.

Před politickou korektností, v jejímž jménu se často překrucují dějiny, varoval válečný veterán Pavel Vranský, který bojoval na různých bojištích druhé světové války. Pozastavil se také nad tím, že elita české populární hudby zkritizovala romského zpěváka a skladatele Radka Bangu za protest proti ocenění zpěváka Tomáše Ortela, jehož kapela bývá spojována s krajní pravicí. Zpěvákovi poděkoval i předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek, podle kterého „je důležité vystoupit proti populistům a lidem, kteří složité situace využívají ve svůj prospěch".

Psali jsme: Kauza Ortel: Bangovo gesto bylo zbytečné, zlobí se Bílá. Komentář přidaly i Farná, Vondráčková nebo Jandová  

Banga, který také vystoupil s projevem, uvedl, že z úcty ke všem obětem nacistických koncentračních táborů, k nimž patřil i jeho děd, nedokáže přihlížet jakýmkoli projevům nenávisti a xenofobie v současném světě. „Tak se někdy zamýšlím nad tím, proč i ve 21. století stále existují lidé, kteří jsou schopni vás nenávidět pro barvu vaší pleti nebo proto, že jste Žid, muslim nebo homosexuál. Cožpak druhá světová válka nebyla dost světová? Připadá snad někomu, že to, co se tehdy stalo, nebylo dost zrůdné na to, abychom si to už navždy zapamatovali?

Holocaust byl podle něj hrozivým důsledkem šíření nenávisti vůči odlišnostem. „Tolik lidí dnes slýchávám říkat, že nechtějí multikulturní svět. Bohužel stále přibývají i politici, kteří šíří nenávist a ideologii světa, který bude chráněn ostnatým drátem či zdí a uvnitř budou jen ti  ‚stejní‘,“ připomněl Banga „Tento svět nikdy nebyl jen černý a bílý. Co nás již tisíce let obohacuje, je odlišnost, nikoli stejnost," dodal.

Šéfka bavorského zemského sněmu Barbara Stammová (CSU) uvedla, že na současnících neleží odpovědnost za nacistické zločiny spáchané na židovském obyvatelstvu, ale za to, aby se nezopakovaly. Možnost vystoupit na setkání v Praze označila za gesto smíření, jehož si váží. Lidovec Jan Bartošek připomenul, že ten, kdo se nepoučí z dějin, je odsouzen k tomu, aby je zopakoval. Křesťané, aby pochopili sebe sama, musejí poukazovat na své židovské kořeny, poznamenal.

Den památky obětí holokaustu připomíná 27. leden 1945, kdy byl osvobozen koncentrační tábor Osvětim na jihu Polska.

Související

Více souvisejících

Milan Štěch holocaust Patrik Banga

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy