Komunismus je ostuda lidstva! Lidé se sešli v Praze v předvečer puče

Praha - Památku hrdinů, kteří vzdorovali komunistické totalitě, si dnes připomenuli účastníci shromáždění na Staroměstském náměstí v Praze. Varování před zapomínáním a relativizováním dějin provázelo i další vzpomínkovou akci na oběti komunismu, která se popatnácté konala na pražském Újezdě.

Pietní akci v předvečer 69. výročí komunistického puče v někdejším Československu uspořádalo uskupení Bez komunistů.cz. Mottem setkání byla slova režiséra Miloše Formana o tom, že "komunismus je ostuda lidstva".

"Komunismus nepatří do 21. století," uvedl za organizátory lídr iniciativy Petr Marek. Označil za ostudné, že jsou komunisté stále zastoupeni v Parlamentu. Vyzval proto k tomu, aby se KSČM v letošních volbách už do Sněmovny nedostala. Účastníci shromáždění, na němž se sešly odhadem tři desítky lidí, na závěr zapálili svíčky za oběti komunismu.

Aktéři shromáždění chtěli poukázat na to, že se Česko s následky komunistické totality dosud potýká. Připomínali zločiny komunismu i to, že letos uplyne 100 let od komunistického převzetí moci v Rusku a že v některých zemích vládne dosud.

Desítky příchozích u pomníku obětem komunismu uctily památku tisíců lidí, kteří za komunistické diktatury přišli o život nebo byli jinak poznamenáni.

Shromáždění se konalo v předvečer výročí uchopení moci komunisty v někdejším Československu v únoru 1948. "Měli bychom si vzít ponaučení z toho, jak tehdy občané lehkovážně svěřili své osudy politikům, kteří je jak bájné sirény lákali chytlavými melodiemi, které však zdaleka nevedly k oněm jásavým světlým zítřkům," uvedl předseda Akademie věd ČR a možný prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Současníci podle něj řeší podobné dilema, jak čelit pokušení autoritářských řešení, skrytých v lákavém populistickém obalu. "Národ, který zapomíná vlastní minulost, nemá žádnou budoucnost," varoval Drahoš.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) si posteskl nad relativizací komunistických zločinů. "Nesmíme připustit - a je to jenom na nás - aby komunisté mohli znovu devastovat tuto zemi," prohlásil.

Související

Petr Pavel

Nedokázal jsem prohlédnout zločinnou podstatu komunismu, přiznal Pavel

Prezident Petr Pavel dnes připomněl památku obětí komunistického režimu. 27. června před 73 lety přišli o život čtyři představitelé demokraticky smýšlejících občanů Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Pavel upozornil, že byli zavražděni proto, že šířili pravdu o zrůdnosti a zločinnosti totalitní vlády tehdejšího Československa.

Více souvisejících

Komunismus komunisté Lidé 25. únor 1948

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy