Pryč s masovými vrahy! Lidé se bouří proti oblečení s Hitlerem a Heydrichem

Praha - Mládežnická organizace ČSSD Mladí sociální demokraté (MSD) vyzvala k bojkotu nakladatelství Naše vojsko. Nelíbí se jim, že i přes dřívější přísliby stažení nakladatelství ponechalo v prodeji zboží zobrazující Adolfa Hitlera či Reinharda Heydricha. Výtěžek z již prodaného zboží by podle MSD měl jít na provoz památníku v Lidicích.

MSD poslali otevřený dopis nakladatelství Naše vojsko. Chtějí, aby stáhlo z internetového prodeje "zboží s portréty Adolfa Hitlera, Reinharda Heydricha a dalších válečných zločinců a masových vrahů". Požadují také omluvu a využití výtěžku z již prodaných kusů na provoz lidického památníku. Zároveň organizace vyzvala k bojkotu prodeje těchto produktů některá knihkupectví, ale především veřejnost.

Socialisté vyzvali k bojkotu nakladatelství

Mladí socialisté kritizují především fakt, že nakladatelství už letos v únoru přislíbilo stažení zboží z prodeje. Prý se tak nestalo, dokonce bylo zboží rozšířeno o produkty s portrétem někdejšího Říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Jde o obzvláště cynické plivnutí do tváře památce obětí nacistické krutosti a zcela zavrženíhodný podnikatelský záměr. Připadá mi, že se museli zbláznit, což dokládá i fakt, že jsou schopni nabízet triko s Heydrichem vedle trika s Masarykem,“ uvedl předseda MSD Radek Hlaváček.

„Nakladatelství Naše vojsko se pohybuje minimálně na hraně trestné činnosti spočívající v propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Rozhodli jsme se proto veřejně vyzvat přední česká knihkupectví a čtenáře k jeho bojkotu a věříme, že se naše výzva setká s úspěchem,“ uzavírá stanovisko Hlaváček na webových stránkách MSD.

Hitler a Heydrich zmizeli, Stalin je vedle Gotta

Nakladatelství Naše vojsko má v současnosti na svém e-shopu trička s potisky bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna, vůdce Sovětského Svazu Josefa Stalina, ale také s Karlem Gottem nebo Vladimírem Putinem. Trička s potisky Adolfa Hitlera či Reinharda Heydricha však již na webu nelze dohledat. Vedle trika s Masarykem tak nyní návštěvníci e-shopu mohou vidět revolučního vůdce Che-Guevaru.

Související

Heydrichův Mercedes těžce poškozený výbuchem bomby Jana Kubiše na místě atentátu

Před 81 lety zemřel po úspěšném atentátu Reinhard Heydrich

Před 81. lety došlo k úmrtí jedné z nejkontroverznějších postav druhé světové války - Reinharda Heydricha. Heydrich, známý také jako "Architekt konečného řešení židovské otázky" a jeden z nejmocnějších nacistických představitelů, zemřel po atentátu spáchaném československými parašutisty Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem 4. června 1942 v Praze. Jeho smrt zanechala významný otisk v historii a stala se symbolem odporu proti nacistickému režimu.
Česko si připomíná atentát na Heydricha

Česko si dnes připomnělo rekonstrukcí útoku atentát na Heydricha

Přesně 80 let od okamžiku, kdy českoslovenští výsadkáři Jan Kubiš a Jozef Gabčík provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se dnes v pražské Libni odehrála rekonstrukce útoku. Namísto původní ostré zatáčky pod zámečkem Vychovatelna, která kvůli výstavbě mimoúrovňové křižovatky zanikla v 80. letech minulého století, se připomínka památného činu konala krátce po 10:30 u nynější stejnojmenné zastávky autobusu. Následoval pietní akt u památníku věnovanému operaci Anthropoid. Akci přihlíželi stovky lidí, politici a velvyslanci Česka, Slovenska i Británie a další hosté.

Více souvisejících

Reinhard Heydrich - Adolf Hitler Karel Gott Mladí sociální demokraté Josif Stalin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy