Stovky lidí protestují proti prolomení limitů těžby, zasahovala policie

Horní Jiřetín (Mostecko) - Přes dvě stovky lidí dnes protestovaly u Horního Jiřetína na Mostecku proti prolomení limitů těžby uhlí, několik desítek aktivistů pak proniklo do areálu dolu Bílina. Na místě zasahovala policie.

Několik desítek aktivistů proniklo dnes odpoledne do lomu Bílina u Braňan na Mostecku. Policie je vyzvala, aby prostor opustili, řekl ČTK krajský policejní mluvčí Daniel Vítek. Podle něj se aktivisté dopustili přestupku a policisté je budou postupně zajišťovat. Do Braňan se vydali po dopoledním pochodu k hranici limitů těžby uhlí u Horního Jiřetína.

Krátce po dopoledním pochodu, kde na hraně lomu ČSA aktivisté udělali živý řetěz značící hranici limitů, nasedli aktivisté do autobusů a přesunuli se do Braňan. Několik desítek jich vyběhlo do lomu Bílina. "Pomalu se blížíme až na dno jámy. Je pro nás důležité, že jsme na místě, kde vláda limity těžby prolomila," řekl ČTK jeden z nich Mikuláš Černík. Oblečeni byli v malířských overalech s červenými čárami na rukávech, které mají podle nich symbolizovat červenou hranici těžebních limitů.

Policie má v okolí lomu pořádkové jednotky, antikonfliktní týmy nebo vrtulník. "Prošli důlním prostorem a potom se posadili pod jedno z rypadel. Vyzvali jsme je, aby důlní prostor opustili, protože se dopouštějí protiprávního jednání," řekl ČTK Vítek.

Aktivistům podle něj hrozí pokuty. "Vzhledem k tomu, že se dopustili protiprávního jednání a do těžebních prostor vnikli i přes výzvy policie, tak všechny tyto osoby budeme zajišťovat a eskortovat k provádění dalších služebních úkonů," uvedl Vítek.

Další aktivisté zamířili k elektrárně v Ledvicích u Teplic. Do areálu se ale dostat nepokusili, jen rozvinuli transparent.

Akce navázaly na dopolední pochod za zachování limitů těžby, kterého se u Horního Jiřetína zúčastnily víc než dvě stovky lidí. Smyslem akce je upozornit na změny klimatu a její důsledky, řekli ČTK organizátoři.

Případným prolomením limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku by Horní Jiřetín a sousední Černice byly bezprostředně těžbou ohroženy. "To, že je v plánu, aby těžba pokračovala dál, je pro nás v zásadě nedostatečné. Jsme proti tomu, aby se těžilo. Tím pádem nemůžeme v našem úsilí ustat," řekl Černík.

Související

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Více souvisejících

Demonstrace Lidé češi Horníci

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael nabízí Hamásu příměří v Pásmu Gazy. Plán představil Biden

Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy, informovala AFP a BBC. Plán zahrnuje stažení izraelských vojáků a propuštění rukojmích. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy