Pražské Hlavní nádraží přivítalo Wintonovy děti. Po jejich zachránci byl pojmenován salónek

REPORTÁŽ - Na pražském Hlavním nádraží vznikl nový salónek, který je věnován siru Nicholasi Wintonovi. Na jeho slavnostním otevření se objevili i čtyři tzv. Wintonovy děti, které hrdina v roce 1939 zachránil. Je to jeden z řady salónků ČD Lounge, které dopravce otevírá ve jménu slavných osobností.

Nový salónek z řady ČD lounge byl otevřený na Hlavním nádraží v Praze. V provozu je již od června letošního roku, ale k slavnostnímu křtu došlo až teprve v úterý 11. července a to za přítomnosti čtyř z dětí, které sir Nicholas Winton před téměř 80 lety zachránil.

Pozvání přijali Bedřich "Ben" Abeles, Jiří Kafka, lady Milena Grenffel-Baines a Zuzana Marešová. „Hrozně nás to těší, že je po Nickym, jak my mu říkáme, pojmenovaná takový hezká místnost,“ uvedla Marešová. Podle ní už ví pouze o 12 žijících Wintonových dětech. Ze všech zachráněných se však podařilo najít po válce asi jen třetinu. „Je možné, že po světě chodí lidi, kteří vlastně neví, že sem k nám patří,“ poznamenala Marešová.

ČD Lounge Praha je jedna ze série VIP čekáren, které České dráhy postupně otevírají a vždy je pojmenují po nějaké významné osobnosti. Svůj salónek tak má na různých místech například už stavitel železnic Jan Perner, železniční dokumentarista Jiří Bouda či manželé Zátopkovi. Konečně došlo také na Hlavní nádraží v Praze.

„V Praze byla volba jasná, vsadili jsme na jméno sira Nicholase Wintona, kterého si velmi vážíme a velmi ho obdivujeme za činy, které uskutečnil,“ vysvětlil na setkání obchodní ředitel ČD Jiří Ješeta. Ve svém projevu také připomněl speciální vlak, který České dráhy v roce 2009 vypravili do Anglie při příležitosti 70. výročí záchrany, kterou Winton zorganizoval. 

Na setkání nejdříve byly postupně představeny všechny čtyři děti a přítomné dámy přednesly krátké projevy. Marešová zdůraznila, že by byl sir Nicholas poctěn. Lady Grenffel-Baines vyřídila pozdravy od manželky sira Nicholase Barbara a také představila zbylé dvě Wintonovy děti, které se s úsměvem možnosti hovořit zřekly. 

Po slavnostním zahájení bylo dále na programu podepsání zdi salónku, kde svou signaturu postupně zanechaly všechny čtyři přítomné děti.

Na všech přítomných dětech bylo vidět, že je jim velkou ctí být u takové události a také mají radost z toho, že se mohou setkat. Zuzana Marešová později řekla, že v poslední době jsou v kontaktu hodně a vždy se na sebe těší. Podle ní se také věnují přednášení na školách a různých shromážděních. „Myslíme si, že to (události druhé světové války) nesmí zapadnout v zapomenutí a děti by takové věci měly znát,“ zdůraznila Marešová.

ČD Lounge je systém moderních oddělených čekáren, který slouží pro některé cestující. Dostanou se do nich majitelé jízdenek první třídy, druhé třídy ve vlacích vyšší kvality, těhotné ženy, majitelé průkazu ZTP, cestující s dětmi do 10 let a vlastníci speciální slevové kartičky ČD. 

Mezi výhody speciálních salónků patří wifi, dobíjecí stanice pro telefon, dětský koutek, klimatizaci, občerstvení a stálá přítomnost zaměstnanců, kteří jsou zákazníkům k dispozici. 

Kdo byl sir Nicholas Winton?

Na sklonku roku 1938 Nicholas Winton pracoval jako makléř na londýnské burze. Bylo mu devětadvacet let. Místo aby tehdy jel na plánovanou dovolenou do Švýcarska, zapojil se do záchrany židovských dětí z Československa, kterým pomáhal dostat se do Velké Británie až do vypuknutí války. O svém hrdinství pak více než 50 let mlčel. 

Související

Více souvisejících

České Dráhy Praha hlavní nádraží Nicholas Winton

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy