Zbytečný festival? Pořadatelé Prague Pride si to nemyslí

Barevný průvod Prague Pride se letos Prahou prožene již posedmé. Průvod však není to jediné, čeho se návštěvníci mohou zúčastnit. Program počítá s účastí aktivistů a známých osobností, v plánu jsou výstavy či oslavy.

Letošní srpen přináší již sedmý ročník LGBT festivalu Prague Pride, kterýs se bude konat od 7. do 13. srpna.. Organizátoři na týden zasvěcený lesbické, gay, bisexuální a transgender komunitě naplánovali 104 akcí, které se věnují minulosti i přítomnosti této problematiky nejen u nás, ale po celém světě.

Pořadatelé se letos rozhodli zaměřit i na mýtus, že Prague Pride je „zbytečný festival“ a vyvrací nejobvyklejší argumenty proti pořádání. Většina odpůrců se ohání tím, že gaye a lesby toleruje. „Lidé mohou tolerovat něco, co jim vadí, ale rozhodnou se nad tím mávnout rukou,“ komentovala ředitelka festivalu Kateřina Saparová. LGBT+ komunita však doufají v respekt a přijetí, ne toleranci.

K pořadatelům se přidal i teologický etik Jaroslav Lorman, který se podílí na LGBT+ aktivismu. „Díky Bohu nás tady za naši orientaci nás nezavírají. Ale vyhazují nás z práce,“ prohlásil. Upozornil na to, že i v České republice, která je prý jednou z nejtolerantnějších zemí, existují prostory, kde diskriminace na základě sexuality není nic nového. Jako příklad uvedl římskokatolickou církev.

Cílem je podle Lormana i to, aby společnost byla svobodná v rozmanitosti, aby všichni měli stejné možnosti bez ohledu na sexualitu. Je podle něho potřeba, aby si většinová společnost uvědomila, že LGBT+ komunita čelí překážkám, se kterými se heterosexuální člověk nesetká. „Coming-out je určitá psychologická krize, kdy člověk musí vysvětlit, že jeho život bude jiný. Heterosexuální páry zase neznají strach z polibku na ulici,“ vysvětlil Lorman.

Na Prague Pride si návštěvníci mohou vychutnat umění. V plánu jsou tři divadelní večery SEXPOSED/Pride Theatre a projekce dokumentů. Zájemci se mohou podívat na studentské práce výstavy SEXPOSED/Bez cenzury, která se věnuje sexuality, tělesnosti i nemoci. S nemocí má spojení i divadelní hra Pašije, jejímž tématem je HIV a hrají v ní HIV+ herci.

Všichni zájemci mají možnost otestovat se na HIV. Tuto možnost mají návštěvníci po celý týden v různých místech po Praze. Ve středu bude po Praze jezdit také duhová tramvaj, kde lidem také odeberou krev na otestování.

Součástí festivalu jsou přednášky a výstavy či debaty. Některé jsou v sálech, některé jsou na pikniku. Na debatě Prague Voices má své příběhy představit pět LGBT osobností, kteří mají ostatním co říct. Přijede taiwanská aktivistka Jennifer Wu či nizozemská policistka Ellie Lust a za Českou republiku se představí Osamu Okamura, který se na rozdíl od bratrů pohybuje mimo politiku.

Festivalu se nemusí účastnit pouze gayové, lesby, bisexuálové a transgender osoby. Zamířit na Pride může každý, i kdyby chtěl jen podpořit své přátele nebo cizí z LGBT+ komunity. „Společně s námi jdou i naši rodiče, prarodiče, děti i heterosexuální přátelé," uvedl Radek Miřácký, který sestavoval program festivalu.

Související

Lidé se řadili k výstupu na Letnou

V Praze odstartuje Prague Pride 2023. Zúčastní se Lipavský i Rakušan

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.
Prague Pride

Prahou prošel Prague Pride. Na Letnou dorazilo až 60 tisíc lidí

Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin dorazil na Pražskou Letnou. První účastníci přišli kolem 14:15, další tisíce lidí, kteří se dnešní akce zúčastnili, pak vystoupaly na Letnou zhruba do hodiny. Průvod doprovázela hudba, tanec a jásot i potlesk, přihlíželi mu kolemjdoucí. Na Letné čeká na účastníky akce hudební program do večera. Podle odhadů policie se pochodu účastnilo až 60.000 lidí.

Více souvisejících

Prague Pride Prague Pride 2017 homosexualita LGBT+ transgender

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy