Voda od ledna zdraží. O kolik ve vašem kraji?

Praha - České domácnosti se musí připravit na další vlnu zdražování vody. Na vině je převážně masivní výstavba čističek, které po Česku vyžadovala Evropská unie (EU).

V průměru zdraží voda v Česku o pět až sedm procent. Záleží na konkrétním regionu. Například Pražané zaplatí za vodu od 1. ledna příštího roku o 6,8 procenta více. Cena vodného a stočného bude 60,39 koruny za metr krychlový, to je o 3,88 koruny více než doposud. Průměrná spotřeba obyvatele Prahy je 115 litrů na osobu denně.Obyvatelé Středočeského kraje zaplatí od ledna za vodu až 77,11 koruny, lidé v Táboře dokonce až 79,58 koruny. Naopak na Zlínsku se od ledna 2011 chystá zdražení vody jen o 2,8 procenta.Za vyššími cenami vody je český závazek Bruselu, že do konce roku 2010 stát vybuduje čističky odpadních vod v každé obci nad dva tisíce obyvatel. Náklady na každou čističku se přitom pohybují v řádech stovek milionů korun. Obce sice mohou část financí získat z evropských fondů, ale zbytek prostředků si musí obstarat samy.Vodu přitom používáme každý den. Pijeme ji, myjeme nádobí, pereme prádlo, koupeme se nebo s ní zaléváme květiny v domě. Ten, kdo nemá studnu, se tak musí připravit na další zdražování.Z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že každý v průměru spotřebujeme 142 litrů vody za den, o 4,4 litru na osobu méně než v roce 2009. Cena vody se v jednotlivých městech a obcích České republiky liší. Nejlevnější vodu dnes stáčí obyvatelé Plzně a Prahy, naopak nejvíce za vodu zaplatí lidé na severu Čech. Průměrná cena vody byla letos 64,59 koruny za metr krychlový včetně vodného a stočného.Stále více domácností se kvůli vzrůstajícím nákladům za vodu snaží její spotřebu snížit. Existuje několik základních způsobů, jak účet za vodu zmenšit.Místo napouštění vany je úspornější variantou sprchování. Pokud se budete sprchovat každý den po dobu pěti minut místo napouštění vany, můžete ušetřit až 400 litrů za týden. Spolehlivým pomocníkem jsou také pákové baterie a úsporná sprchová hlavice. Jestliže nemáte myčku, myjte nádobí v napuštěném dřezu, namísto pod tekoucí vodou. Pračku i myčku zapínejte, až když jsou skutečně plné. Případně u novějších praček zvolte úsporný program. Neprohloupíte ani nákupem odděleného splachování WC.

Související

Více souvisejících

Voda zdražování

Aktuálně se děje

před 22 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy