ROZHOVOR | Jan Hrušínský pro EZ: Můžeme se stát kořistí. Rusové už za souhlasu českého prezidenta dobývají a částečně okupují Ukrajinu

ROZHOVOR - Kdo nepřijde k volbám, chová se jako malé dítě, za kterého jeho osud určují dospělí, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Ptali jsme se nejen na to, jak hodnotí práci končící vlády, ale i na to, zda sám o vstupu do politiky uvažoval.

Jan Hrušínský je herec a ředitel Divadla Na Jezerce. Pochází z herecké rodiny, jeho otcem je Rudolf Hrušínský a ženou herečka Miluše Šplechtová. Vystudoval hudebně-dramatické odd. pražské konzervatoře a divadlu se profesionálně věnuje nepřetržitě od roku 1976. V roce 2002 založil Divadelní společnost Jana Hrušínského a v roce 2004 Divadlo Na Jezerce. Hrál také v celé řadě filmů a televizních inscenací - například Dívka na koštěti, Jak se budí princezny, Habermannův mlýn nebo Občanský průkaz.

Volby do Poslanecké sněmovny se blíží. Jaký jste vy sám volič? Chodíte k urnám pravidelně?

K volbám chodím pravidelně, od roku 1990 jsem nevynechal ani jednou, i když jsem někdy měl problém, koho volit. Chodím volit, protože to je moje právo, výsada a jedna z možností, jak ovlivnit svoji budoucnost. Za komunismu se chodilo volit povinně z donucení a slovo volby bylo zavádějící a vlastně nesmyslné, protože žádná volba nebyla. Museli jste volit jen jednu komunistickou stranu. Kdo nevidí a necítí ten obrovský rozdíl mezi svobodnými volbami a těmi totalitními, měl by zajít na vyšetření k lékaři.

Jste věrný jedné straně, nebo se vaše preference s postupem času mění?

Dlouho jsem byl, ale když v té straně začalo docházet k podvodům a nepoctivému jednání, volil jsem i jiné demokratické strany. Ale vždycky jen ty, které zaručovaly svobodu a demokracii a kontinuitu s polistopadovým směřováním země na západ.

tip: Koptík zveřejnil šokující video: Pěstování marihuany v domě Hany Gregorové?

Volební účast v Česku je poměrně malá. Řada lidí tvrdí, že nenašla nikoho, komu by hlas odevzdala, další si myslí, že jejich hlas nic nezmění. Jak důležité podle vás je, aby Češi opravdu k volbám chodili? Máte nějaká argument, který by je mohl přesvědčit?

Kdo nepřijde k volbám, chová se jako malé dítě, za kterého jeho osud určují dospělí. To je přece hloupé. Každý hlas, který dáme některé straně, ubere jeden hlas stranám, které bychom si v parlamentu nepřáli. Když nepůjdeme volit, tak strana, kterou nechceme, posílí. Jít k volbám není otrocká povinnost, ale nezpochybnitelné právo každého svobodného člověka.

Vy sám se k politickým i společenským událostem často vyjadřujete. Nenapadlo vás někdy, že byste přestal „jen komentovat“ a zapojil se do politiky aktivně? Celá řada vašich hereckých kolegů tak už učinila…

V minulosti jsem dostal od několika demokratických stran nabídku, abych za ně kandidoval do senátu, na magistrát i do parlamentu, ale vždy jsem ji odmítl, protože jsem soukromý podnikatel. Divadla Na Jezerce, které provozuji, bych se nechtěl vzdát. Byl bych nutně ve střetu zájmů a v pokušení shánět pro svoje podnikání dotace a výhody, jak to u mnoha politiků vidíme. To považuji za nepoctivé a myslím, že politici, kteří jsou v politice kvůli dotacím na svůj byznys, mají velkou odpovědnost za současnou nízkou důvěru v demokracii a v důsledku naši zem poškozují.

Existuje nějaký moment spojený se současnou vládou či vládní koalicí, na který budete ještě dlouho vzpomínat – ať už v pozitivním nebo negativním slova smyslu?

Výrazně se zhoršilo podnikatelské prostředí. Pan Babiš před minulými volbami prohlašoval, že je odpůrcem registračních pokladen a že nebude podnikatele a malé živnostníky ničím zatěžovat. Dále že bude bojovat proti korupci a zneužívání dotací. A jaký je výsledek? Obelhal všechny, kteří ho volili. Divím se, že jim to nestačí. A pak je tu ovšem servilní a nikým nevyžádané prohlášení ústavních činitelů směrem k Číně. To považuji za zcela zbytečnou ostudu pro celou republiku.

Jak obecně hodnotíte uplynulé čtyři roky? Pokud byste měl práci politiků ohodnotit jako ve škole, jako známku by od vás dostali?

Jsme členy Evropské unie a obranné aliance NATO. Vadí mi, že ani v jednom případě neplníme, co jsme při vstupu do tohoto elitního společenství slibovali. Neplatíme slíbená 2% na svoji obranu do rozpočtu NATO. Prezident permanentně zpochybňuje naše spojenectví s EU a západem všeobecně. Celkový dojem je, že Česká republika považuje za samozřejmé přijímat evropské peníze a všechny výhody, které z našeho členství plynou, ale není příliš ochotna udělat něco pro ostatní, když je to potřeba.“

Průzkumy naznačují, že volby vyhraje hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem. Toho Sněmovna nedávno vydala k trestnímu stíhání. Vadilo by vám osobně, kdyby se premiérem stal trestně stíhaný politik?

To se stalo naposledy ve filmu U nás v Kocourkově. Pamatujete? Jan Werich hrál uprchlého trestance, kterého si kocourkovští radní zvolí za starostu. Takového malého pahitlera. Otřesná představa a neskutečná hanba. Myslíte, že by Slováci dovolili, aby jejich zemi vedl a postupně raboval trestně stíhaný český agent komunistické státní bezpečnosti? Absurdní představa, že?

Strany před volbami tradičně slibují hory doly. Existuje nějaké téma, které je pro vás v nadcházejících volbách naprosto zásadní?

Svoboda. Demokracie. Členství v EU a v NATO. Nezpochybnitelné spojenectví se západem všeobecně.

Některé strany lákají voliče na referendum o czexitu, jiné na odmítnutí či přijetí eura. Otázka další budoucnosti České republiky v Evropské unii je obecně velkým tématem. Vy sám jste se v minulosti opakovaně vyjádřil v tom smyslu, že EU je pro nás důležitá. Umíte si představit, co by se stalo, kdybychom blok opustili, nebo do něj vůbec nevstoupili?

Nechci si to představit. Jsem přesvědčen, že bychom se brzy po opuštění EU a NATO stali velmi rychle snadnou kořistí současného agresivního Ruska. Rusové už za souhlasu českého prezidenta dobývají a částečně okupují Ukrajinu. Ta je od nás jen kousek. A máme s nimi otřesnou čtyřicetiletou zkušenost, včetně ozbrojeného přepadení a dvacetileté okupace.

Brzy nás čekají také volby prezidentské. Objevila se celá řada kandidátů, kteří chtějí vyzvat Miloše Zemana. Podle průzkumů by ale stávající prezident první kolo volby s převahou vyhrál, a to i díky hlasům voličů hnutí ANO. Může ho podle vás někdo ve druhém kole opravdu překonat?

Může. Pan profesor Jiří Drahoš.

Jiřímu Drahošovi či Michalu Horáčkovi někteří lidé vytýkají, že nemají politické zkušenosti a tudíž se na hlavu státu nehodí. Vadilo by vám, že se hlavou státu může stát nepolitik? Jaké vlastnosti vlastně dle vašeho mínění prezident musí mít?

Více mi vadí politické zkušenosti Miloše Zemana. Vždyť je to samá akce Olovo, Šlouf, Bamberg, Mynář, Nejedlý, Ovčáček, srazy bývalých agentů KGB na Rhodosu, Putin, chudák zaprodaný Millerův krtek do Číny, sliby, lži, ruská ambasáda, obvinění Ferdinanda Peroutky, neúcta k profesorům a rektorům univerzit, překračování pravomocí, ostuda v zahraničí, nerespektování vládní politiky naší země, alkoholismus. Mám pokračovat?

Copak tohle může upřímně poctivý člověk chtít? Profesor Drahoš má všechny předpoklady být důstojným prezidentem České republiky.

Děkujeme za rozhovor. 

Související

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory) Rozhovor

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.
Ondřej Zajíc Rozhovor

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Více souvisejících

rozhovor Jan Hrušínský volby 2017

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno před 2 hodinami

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

před 2 hodinami

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 11 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 11 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy