17. listopad očima studentů: Jak se změnily jejich priority?

Praha - 17. listopad je v české historii výrazně spjatý se studentstvem, které stálo před 28 lety za bojem o svobodu a demokracii. Podle internetového průzkumu Institutu pro Demokracii 21 je právě svoboda stále nejdůležitější hodnotou, kterou dnes mladí vysokoškoláci přisuzují správnému fungování společnosti. Akcentuje ji 71 % z nich.

Z politických témat je nejvíce zajímá školství, čímž se liší od zbytku internetové populace, která za primární politické téma považuje hospodaření státu a jeho ekonomickou situaci. Češi s vysokoškolským titulem ve věku 19–28 let jsou dle výsledků hlasování také výrazně proevropštější a mnohem méně se přiklánějí k prohlubování vztahů s Čínou a s Ruskem. Od zbytku internetové populace se odlišují i v názorech na progresivní zdanění nebo trest smrti.

Čeští vysokoškoláci ve věku 19–28 let staví fungování společnosti na jejím svobodném uspořádání. Téměř 71 % z nich svobodu vyzdvihuje jako nejdůležitější společenskou hodnotu. Necelých 65 % dále akcentuje ještě spravedlnost a skoro 55 % přisuzuje silný význam odpovědnosti. Pro třetinu je také důležitý respekt a racionalita.

Starší generace nebo mladí bez titulu naopak považují za klíčovou hodnotu ve společnosti nejčastěji spravedlnost, tu zdůrazňuje skoro 70 %, stejně jako odpovědnost (67 %). Svobodě přisuzuje význam ve fungování společnosti jen 50 % internetové populace ve věku od 28 let nebo mladší bez vysokoškolského titulu.

Názor mladých absolventů vysokých škol se od zbytku liší také v tom, jaká politická témata je pro ně podstatné a nepodstatné řešit. Za TOP téma považují školství, dále se zajímají o hospodaření státu a jeho ekonomickou situaci, korupci a klientelismus, ochranu přírody a udržitelný rozvoj a strategické plánování a dlouhodobé vize. Nejmenší prioritu dávají otázce nezaměstnanosti a kriminality. Starší generace nebo mladí lidé bez vysokoškolského vzdělání naopak ekologii ani plánování za zásadní témata nepovažují. Soustředí se stejně jako zmínění absolventi na hospodaření státu a ekonomickou situaci a korupci a klientelismus, výrazněji je však zajímá ještě kvalita justice a právního státu, zdravotnictví a migrace. Za nejméně závažná témata považují dopravu a začleňování menšin.

V ohledu postojů k současným společenským a politickým otázkám se čeští vysokoškoláci nejvíce liší od zbytku internetové populace svým proevropským přístupem a zároveň odmítavým postojem k prohlubování vztahů s Čínou a Ruskem. Méně často se naopak přiklánějí k progresivnímu zdaňování i snížení výdajů státu a silněji nesouhlasí s trestem smrti a myšlenkou, že zabezpečení na stáří je osobní zodpovědností jednotlivce, nikoliv státu.

Průzkum vychází z online projektu Prezident 21, který vytvořil Institut pro demokracii 21. Vznikl na základě odpovědí reprezentativního vzorku 42 117 lidí z internetové populace, z nichž se 3 679 řadí mez absolventy vysoké školy ve věku 19 - 28 let. Volební hra Prezident 21 ukazuje v reálném čase, jak by dopadla volba prezidenta, kdyby občané měli možnost přidělovat kandidátům kladné i záporné hlasy, a její součástí je také akademický dotazník, v němž mohou voliči odpovídat na důležité společenské otázky.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad 17. listopad 1939 17. listopad 1989 studenti průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy