Okamura a Filip kritizují nákup vepřína v Letech, Herman jim poslal vzkaz o fašistech a komunistech

Praha - Místopředseda Sněmovny a předseda SPD Tomio Okamura společně Vojtěchem Filipem z KSČM se ostře pustili do členů vlády, která je nyní v demisi, kvůli nákupu vepřína v Letech u Písku za několik miliónů korun.

Památník v Letech u Písku, který připomíná oběti romské genocidy na českém území, byl slavnostně odhalen tehdejším prezidentem Václavem Havlem v roce 1995. Nachází se v těsné blízkosti vepřína, který byl postaven na místě koncentračního tábora v 70. letech dvacátého století. Firma Agpi, jež farmu vlastní, se po několika letech dohodla s českým státem na tom, že stát vepřín od firmy odkoupí a následně jej zbourá, aby na něm mohl postavit jiný památník, který by připomínal oběti tábora.

Vláda letos v říjnu však odtajnila cenu, na které se po několika letech Agpi a český stát shodli. Firma dostane 450 miliónů korun, což vyvolalo mezi politiky ostrou debatu. Ministr financí v demisi Ivan Pilný, řekl, že očekával konečnou částku někde kolem 200 miliónů, což byl znalecký odhad. Drahý nákup kritizovali na sněmovní schůzi o státním rozpočtu na příští rok Tomio Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip. 

"Připomeňme vykoupení vepřína v Letech u Písku za více než půl miliardy korun, které má na svědomí vláda hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL, přičemž plány mají stát další stamiliony. A na co? To netuším, protože za více než 21 milionů korun v místě sběrného a pracovního tábora už památník stojí," kritizoval nákup Okamura při debatě o státním rozpočtu na příští rok.

"Za 450 milionů si nakoupíme podnik, abychom ho za dalších 200 milionů zlikvidovali. Tak já nevím, jestli máme 650 milionů na vyhození. Já bych těch 650 milionů chtěl vidět na tom, jak se například modernizuje nějaká nemocnice, nebo že dáváme ty prostředky například na výzkum a inovace," připojil se ke kritice Filip.

"To není německá, to je naše ostuda. A neměli bychom škudlit, když jde o to naši ostudu odstranit. To hyzdilo obraz českého národa a českou zemi dlouhá léta, i po sametové revoluci. Je nejvyšší čas, aby se tento vepřín odstranil. A bohudíky se to stane," hájil nákup vlády poslanec za TOP 09 Karel Schwarzenberg. 

T. Okamura a V. Filip zpochybňují Lety. Jaký div, když fašisté romský koncentrační tábor založili a komunisté na jeho místě zřídili vepřín.

— Daniel Herman (@DanielDherman) 6. prosince 2017

Na kritiku Tomia Okamury a Vojtěcha Filipa reagoval i ministr kultury v demisi Daniel Herman (KDU-ČSL), když na svém twitterovém účtu napsal: "T. Okamura a V. Filip zpochybňují Lety. Jaký div, když fašisté romský koncentrační tábor založili a komunisté na jeho místě zřídili vepřín."

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Vojtěch Filip (KSČM) Karel Schwarzenberg Ivan Pilný Koncentrační tábor Lety Vepřín v Letech u Písku Daniel Herman

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy