Duka jde proti Hradu? Na twitteru zveřejnil hodně nečekané prohlášení, Češi se mu ale vysmáli

Praha - kardinál Dominik Duka na sociálních sítích ocenil ty, kteří se v pondělí vydali do ulic demonstrovat proti novému šéfovi komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Řada Čechů mu ale jeho slova nevěří. Diskutující na twitteru poukazovali na to, že mluví naprosto odlišně než Hrad, se kterým je jinak Duka zadobře.

„Děkuji všem spoluobčanům, kteří dokázali vyjít do ulic, nemlčí a řekli: dost!“ ocenil účastníky pondělní demonstrace proti Zdeňku Ondráčkovi. Na akci však dávali účastníci najevo také svou nevůli vůči premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Nesli transparenty „Nechceme estébáky ve vládě" a provolávali třeba „Bureše do koše" či „Komouše nechceme".

Děkuji všem spoluobčanům, kteří dokázali vyjít do ulic, nemlčí a řekli: dost!

— Kardinál Duka (@dominikduka) 5. března 2018

Na Dukově twitteru se pod stručným příspěvkem kardinála se rozjela drsná diskuze. Řada lidí poukazovala na to, že se Duka s Hradem evidentně nedomluvil, co mají říkat. „Stydím se za ty, kteří právě dnes nenávistně útočí na člověka, který byl statečně proti okupaci #1968 a komunistickému režimu #1989! „ uvedl totiž Ovčáček v reakci na protesty.

„Pánové si dnes nesladili noty?“ zajímá jednoho z diskutujících. „Jenomže ti lidé nemlčí k nenávisti, kterou vy osobně ze všech sil podporujete. Byla to demonstrace i proti vám,“ kritizuje Duku další uživatel. „Od Vás je to dosti laciné, když se pakujete se Zemanem,“ poznamenal TOP tým - mládežnická organizace politické strany TOP 09 ze Středočeského kraje.

Někteří Dukovi vyčetli, že komunistům a SPD poslal gratulaci k výsledkům podzimních voleb.„Vy jste již poděkoval tomu japonskému fašistovi a Putinovskému pucflekovi a tak je nynější poděkování hodně za hranicí chápání . Neměl by jste se chovat jak se říká kam vítr tam plášť,“ poznamenal další diskutující.

Jiní připomněli, že vláda v demisi, který má podporu Miloše Zemana, přijala i zákon, který církvi příliš nevoní. „To se Vám to s tou podporou Miloše Zemana a jemu podobných moc nevydařilo, když už se jedná o zdanění církevních restitucí,“ vysmál se kardinálovi jeden z Čechů.

Do diskuze se zapojila i sportovní redaktorka České televize Darina Vymětalíková. „Dobrá korouhvička. Ale zas je užitečný vědět, odkud teď vítr vane...“ napsala.

Související

Dominik Duka

Kardinál Duka nevysoudil omluvu od divadel, ÚS stížnost zamítl

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky, který se domáhal omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřoval v uvedení dvou kontroverzních her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice mu nevyhověla, poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí.

Více souvisejících

Dominik Duka demonstrace proti Ondráčkovi (5. 3. 2018) Jiří Ovčáček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy