Zemane, ČT ti nedáme! Češi se bouří proti slovům prezidenta, chystají demonstraci za svobodu médií

Praha - Prezident Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu mimo jiné obvinil média z pokusů o manipulaci veřejnosti a neobjektivnosti. Konkrétně zmínil Českou televizi i vydavatelství Economia patřící Zdeňku Bakalovi.

Zeman v projevu uvedl, že novináři Economie si nezaslouží úctu a lidé je nemají brát vážně. Zdůvodnil to tím, že vydavatelství patří podnikateli Zdeňku Bakalovi, kterého obvinil z tunelování těžařské firmy OKD. ČT se pak podle jeho slov ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09.

Tato slova se nelíbí nejen dotčeným médiím, ale i některým politikům a aktivistům. Skupina AUVA v reakci na Zemana svolává demonstraci nazvanou „Zemane-ČT nedáme! Demonstrace za zachování svobody slova a médií“.

Skupina poukazuje na to, že bez svobodných médií není svobodná společnost. „Útok znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana na media a svobodu slova v naší zemi, jehož se dopustil ve svém inauguračním projevu, znovu potvrdil dlouhodobý nebezpečný nenávistný útok na novináře, kteří poskytují veřejnosti nezávislé a pluralitní pohledy na naší politiku a společnost. Zdá se, že prezident a jeho spojenci chtějí určovat, co je pravda a co lež a nesnesou kritický názor,“ uvádí na facebooku skupina AUVA. I s ohledem na nedávné události na Slovensku označují aktivisté tento trend za nebezpečný. „Vyjádření uvedené v inauguračním projevu Miloše Zemana pak považujeme za neospravedlnitelné. Chceme proto panu prezidentovi a dalším dokázat, že novinářkou obec (včetně nezastupitelné role veřejnoprávní televize a rozhlasu) a její práci jsme připraveni bránit. Bez této záslužné činnosti médií by naše společnost mohla rychle přijít o svou svobodu a názorovou pluralitu,“ uvádí organizátoři demonstrace, ke které se na sociálních sítích přihlásilo asi 1500 lidí. Dalších asi 8,5 tisíce se o událost zajímá. Termín demonstrace byl stanoven na 14. března na 18:00, lidé se mají sejít na Václavském náměstí.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Demonstrace Miloš Zeman AUVA Česká televize Economia (vydavatelství) Media

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 29 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

Bartoška ocení Trojana na letošním karlovarském festivalu, oznámili organizátoři

Na slavnostním zakončení letošního 58. ročníku karlovarského festivalu proběhne velká sláva. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme oceňovaný český herec Ivan Trojan, oznámili dnes organizátoři filmové přehlídky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy