Sledovali jsme ŽIVĚ: Komunisté jsou zlo! Prahou prošel protest proti Babišovi a KSČM

Praha - Zhruba 500 lidí se dnes sešlo na Václavském náměstí v centru Prahy na demonstraci proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Protestovali zejména proti Babišovu plánu, aby vládu hnutí ANO s ČSSD tolerovali komunisté. Babiš podle organizátorů neumí složit demokratickou vládu, proto chtějí, aby prezident Miloš Zeman pověřil sestavením kabinetu někoho jiného.

Demonstrace začala krátce před 18:00 na Václavském náměstí, projevy mělo několik řečníků. "Pan Babiš si musí uvědomit, že pokud by odstoupil, bylo by po problému. Nikdo nemá problém sestavit vládu s ANO, ale s trestně stíhaným premiérem ve vedení," řekla Pavla Carbolová, zakladatelka skupiny AUVA, která demonstraci spoluzorganizovala.

Účastníci demonstrace s sebou měli vlajky Evropské unie. Někteří přinesli také transparenty s nápisy Zeman je gentleman a Kdo podporuje Babiše, podílí se na zločinu.

Před 19:30 vzbudilo rozruch několik vozidel, která přijela do horní části Václavského náměstí, kde lidé protestovali. Auta na sobě měla ruské vlajky a nápisy. Protestující se kolem nich shromáždili, skandovali Česko není Rusko, někteří se pokusili vlajky z aut strhnout. Jeden z mužů, který vlajky podával lidem zpět do aut, si celý incident natáčel. Policisté autům po chvíli uvolnili cestu.

V 19:30 z náměstí vyrazil průvod na protest proti vracení komunistů k moci. Spojil se i s průvodem na podporu Evropské unie. Nejprve šel směrem ke Střeleckému ostrovu, kde se účastníci pochodu na podporu EU odpojili. Dále zbylých asi 200 lidí prošlo přes Kampu a Karlův most do ulice Politických vězňů k sídlu KSČM. Před sídlem komunistů skandovali Necheme vás zpátky! a Už vás bylo dost! Na protest také hlasitě pískali. Před 21:00 demonstraci ukončili zpěvem české hymny a písní Motlitba pro Martu.

"Uvědomujeme si, že návrat komunistů je zlo, proti kterému se musíme postavit. Když teď budou podporovat vládu, budou častěji v médiích a jejich propaganda bude mít větší dosah. Je tomu již 30 let, co tu nevládnou, a od té doby nejen že můžeme nakupovat výrobky z celého světa, můžeme pracovat sami na sebe, nebo pro jakoukoli společnost, ale hlavně nikdo nikoho nezavírá za názory," uvedli organizátoři na facebooku.

Návrat komunistů k moci podle organizátorů umožnil právě Babiš, který čelí obvinění v kauze kolem padesátimilionové dotace EU na stavbu farmy Čapí hnízdo. "Je jasné, že papalášským komunistům tohle nevadí, problémy vlivných lidí se za jejich režimu neřešily, respektive si mohli dělat, co chtěli," uvedli svolavatelé. "Samozřejmě že se komunisté zase chtějí tvářit jako demokraté a jako rozumná strana, jak jinak by získali preference, ale z minulosti víme, že umí jen lhát, manipulovat, zakazovat, přikazovat a ničit životy," dodali také.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Demonstrace Demonstrace proti Babišovi (9. 4. 2018)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 38 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy