Aktivisté svolávají demonstrace kvůli vládě: Neztrácíme naději. Vláda StB a komunistů nesmí získat důvěru

Praha - Poslanecká sněmovna bude hlasovat o důvěře vládě 11. července. Na ten den chystají aktivisté přímo před sídlem Sněmovny protest proti vládě podporované komunisty. Už o týden dříve se bude po celé zemi konat jiná akce, která upozorňuje na stejnou věc. Protesty by se návíc měly opakovat každý týden.

První akci s názvem „Staň se sirénou - Generální ministávka“ pořádá skupina Milion chvilek pro demokracii a bude se konat 4. července. „Sirény varují před nebezpečím nebo upozorňují, že se stalo něco hodně špatného. Vždy každou první středu v měsíci probíhá zkouška sirén, aby byla jistota, že nás dokáží varovat. Ve středu 4. 7. poprvé nezazní zkouška sirén, ale skutečné varování, že se stalo něco špatného. Byla jmenována vláda v čele s trestně stíhaným agentem StB v obrovském střetu zájmů, vláda odborníků typu Taťány Malé, vláda závislá na komunistické straně, která se stále hlásí k odkazu své totalitní předchůdkyně. A to vše právě v roce 2018 - v roce velkých národních výročí. Je to pošlapání toho nejlepšího z naší historie a plivanec na všechny oběti komunismu,“ píší organizátoři na sociálních sítích.

Akce se nebude konat na jednom místě, zapojit se mohou lidé z celé země. „Týden před hlasováním o důvěře pro tuto polokomunistickou vládu, ve středu 4. 7. přesně ve 12:00 dej ostatním vědět, že se stalo něco opravdu špatného. Staň se pro ostatní sirénou. Vyrobte si jednoduchý transparent a během varovného znění sirén s ním stůjte pět minut na jakémkoliv veřejném místě. Řidiče v automobilech vyzýváme k pětiminutovému troubení. 

Smyslem podle skupiny je ukázat, že je důležité nemlčet. „K vítězství zla stačí, aby dobří lidé seděli se založenýma rukama. Každý z nás může svým postojem něco malého změnit. Třeba jen povzbudit přátele, kolegy, spolužáky či kolemjdoucí k větší odvaze.

Protest, ke kterému se na facebooku přihlásily asi 3 tisíce lidí, by měl být pravidelný. „Dokud bude nepřijatelná situace trvat, budeme na ni reagovat tímto jednoduchým nesouhlasem. Každou první středu v měsíci budeme ve 12:00 pět minut držet transparent k aktuální situaci. Kdo má odvahu a možnost, ať protestuje i v práci či ve škole, stačí jen mlčky stát.  Pokud se najde dost lidí, kteří věnují 5 minut měsíčně, tak se brzy všem Čechům při zvuku sirén ihned vybaví, kdo a jak nám vládne a že to není normální. Cílem je tedy jediná věc: nezvyknout si, nesmířit se, nepřijmout nepřijatelné,“ dodávají organizátoři.

Demonstraci svolává také aktivistická skupina AUVA a nese název „Neztrácíme naději! Vláda StB a komunistů nesmí získat důvěru!". Předběžně byla svolána na Malostranské náměstí v Praze na 11. červenec na 11:00. Termín se ale ještě může změnit podle toho, kdy budou poslanci hlasovat o důvěře vládě. „Zatlačíme na politiky ve chvíli, kdy budou hlasovat. Na demonstraci budeme živě přenášet zvuk ze sněmovny a díky tomu, že se demonstrace koná kousíček od parlamentu a my budeme reagovat na řečníky, budou náš tlak politici silně vnímat,“ vzkazují lidé ze skupiny AUVA.

Přenos zvuku ze Sněmovny by měl být proložený vystoupením komentátorů, aktivistů a písničkářů. „Také budeme do sněmovny volat politikům, kteří se budou snažit také zabránit vzniku vlády, která má za cíl vrátit staré pořádky. Cíl akce je, přesvědčit poslance se svědomím, aby nehlasovali pro vládu s komunisty, vedenou trestně stíhaným premiérem, který byl spolupracovníkem StB,“ nastiňují organizátoři, co se bude dít. Burcují proto Čechy, aby nebyli lhostejné. „Hlavně přijďte, musíme dát najevo, že komunisty do vlády nechceme. Nedopusťme, aby se nás děti ptaly, co jsme v tento den dělali! Teď to opravdu nesmíme dát komunistům zadarmo! Když se bude hlasovat, tak to musí na náměstí burácet, poslanci musí cítit, že se lidi bouří. Prosíme všechny, pozvěte své přátele a všechny, komu není jedno, že se komunisti pouštějí k moci,“ dodávají organizátoři. O akci projevilo zájem asi 1200 lidí, asi 350 přímo potvrdilo účast.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Demonstrace Vláda ČR AUVA demonstrace proti Zemanovi a Babišovi (10. května 2017)

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy