Zabavování dětí a nadvláda homosexuálů? Piťhovo kázání má ostrou dohru, ozval se Ovčáček, Kalousek, Duka, Putna a další

Česká ženská lobby podává trestní oznámení na katolického kněze a bývalého ministra školství Petra Piťhu za jeho kázání, které zaznělo v rámci letošních svatováclavských oslav v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha dne 28. září 2018. Duchovní v něm ostře kritizoval tzv. Istanbulskou úmluvu. Podle ženské lobby se ale mohl dopustit šíření poplašné zprávy.

Piťha se podle právniček České ženské lobby mohl dopustit úmyslného šíření poplašné zprávy, když ve svém nedávném kázání ve svatovítské katedrále kritizoval tzv. Istanbulskou úmluvu. „Vaše rodiny budou roztrženy a rozehnány. Bude k tomu stačit, že dětem řeknete, že muž a žena nejsou totéž. Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili, kam je prodali, kde je vězní. Postačí k tomu křivé obvinění. Za každý nesouhlas budete deportováni do nápravně-výchovných pracovních táborů vyhlazovacího charakteru," kázal například Piťha.

Mluvil ale také o tom, že homosexuálové budou nadřazeni ostatním a že rodiče budou muset vychovávat dítě bezpohlavně a nebudou moci dát dítěti ani jméno, protože dítě má právo si své pohlaví vybrat.

Zprávy o kázání i následném trestním oznámení v Česku vyvolaly hodně bouřlivé reakce

„Jako předseda ČBK vyjadřuji podporu Mons. Petrovi Piťhovi v souvislosti s kázáním proneseným na svátek sv. Václava v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Zároveň konstatuji, že se nic nemění na oficiálním stanovisku ČBK ve věci Istanbulské úmluvy,“ uvedl český arcibiskup a předseda České biskupské konference Dominik Duka.

Představitelé několika církví působících v Česku včetně církve římskokatolické odmítají přijetí Istanbulské úmluvy, která má potírat násilí na ženách. Istanbulská úmluva podle nich není pro země Evropské unie ani potřebná, ani přínosná.

Kauzu okomentoval i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Musím poblahopřát feministkám k trestnímu oznámení na Petra Piťhu. Lepší reklamu jeho názorům a hlouposti celé Istanbulské úmluvy ani udělat nemohly, hned totiž potvrdily jeho tezi o tom, že ženy budou pronásledovat muže...“ přisadil si europoslanec.

Na stranu duchovního se přidal také mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Novodobí totalitáři útočí na svobodu slova. Plně tím potvrzují slova Mons. Piťhy. Nebezpečím pro demokracii nejsou “starokomunisté”, ale tyto neomarxistické spolky, které útočí na odlišné názory. Smutné je, že demokratické strany k tomuto nebezpečí mlčí!“ varoval.

„Neomarxistická Česká ženská lobby útokem na Mons. Piťhu hrubým způsobem porušuje Listinu základních práv a svobod,“ dodal s tím, že „neomarxismus je jedno z největších rizik pro Evropu za možná 40 let.“

Zpráva o žalobě zaujala i někdejšího českého premiéra. „Prosím, vnímejme mons.prof. Piťhu celým jeho životním dílem, které je velkolepé, statečné a laskavé, nikoli pouze jeho jednou promluvou. Zejména vy, dámy, vezměte na zřetel jeho trvalou snahu o povznesení sv.Anežky české a ....neblbněte. Díky,“ požádal Čechy Mirek Topolánek.

To šéfovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovu se sice slova duchovního nelíbí, odmítá ale myšlenku, že by měl být za kázání stíhán. „Na místě je rozhořčený nesouhlas a žádost o omluvu, neboť pan profesor hrubě dezinterpretoval Istanbulskou úmluvu. Ale kriminalizovat kázání??! Kdy začneme kriminalizovat projevy v Parlamentu? A kdy na demonstracích? Vzpamatujme se!“ žádá Čechy Kalousek.

Literární historik Martin C. Putna Piťhu nešetří. „Petr Piťha psával hluboké knihy o českých duchovních tradicích. Je mi moc líto, že dnes šíří konspirační teorie. Zapomněl, co zla způsobila víra tolika katolíků v Sionské protokoly?“ ptá se.

Související

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019)

Zeman si letos vyřídil účty jinak. Seznam vyznamenaných je chaos, píše tisk

Seznam čerstvých nositelů státních vyznamenání je velmi pestrou směsicí osobností, píšou české deníky. Podle Lidových novin (LN) se vyznamenaní dělí do tří skupin: Jsou to váleční veteráni, bojovníci za svobodu a jiní hrdinové, dále osobnosti kultury, vědy a veřejného života a pak známí, kamarádi a podporovatelé prezidenta.
Petr Piťha

Nadvláda homosexuálů? Výroky Piťhy o Istanbulské úmluvě nejsou trestný čin, řekl žalobce

Výroky kněze Petra Piťhy o takzvané Istanbulské úmluvě nebyly trestný čin. Trestní oznámení České ženské lobby (ČŽL) kvůli Piťhovu kázání vyhodnotil státní zástupce jako nedůvodné. Slova o nadvládě homosexuálů, odebírání dětí či koncentračních táborech po přijetí dokumentu označil za záměrnou dezinterpretaci a zveličení bez podkladu v textu. Česká ženská lobby o tom dnes informovala ČTK. Citovala z vyjádření státního zástupce. O přezkoumání rozhodnutí žádat nebude.

Více souvisejících

Petr Piťha Církev Istanbulská úmluva o potírání násilí na ženách Dominik Duka Jiří Ovčáček Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Miroslav Kalousek Mirek Topolánek Martin Putna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy