Češi si na Vítkově připomněli 100. výročí státu, Zeman a Kiska položili věnce

Čeští a slovenští politici, včetně prezidentů a premiérů obou zemí, zástupci armády a veteráni si dnes u Národního památníku v Praze na Vítkově připomněli 100. výročí vzniku samostatného Československa. Po společném příchodu hlavy českého státu Miloše Zemana a slovenského prezidenta Andreje Kisky zazněly česká a slovenská hymna. Politici pak za deštivého a chladného počasí k památníku položili věnce.

Pietní akt zahájil jako obvykle chorál Ktož sú boží bojovníci, za jehož zvuku vojáci přinesli historické armádní prapory. Nastoupené vojenské jednotky nejprve pozdravily ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) a náčelníka generálního štábu české armády Aleše Opatu. Po nich prošli před vojáky prezidenti Česka a Slovenska.

Prezidenti spolu s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) a slovenským premiérem Peterem Pellegrinim, čelnými představiteli českého a slovenského Parlamentu, armády či církví a veterány položili věnce k hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Minutou ticha pak uctili památku všech vojáků padlých v boji za svobodu a nezávislost. Vojáci vystřelili za zvuku trubky několik čestných salv.

Akci provázela silná bezpečnostní opatření. Novináři procházeli před zahájením piety bezpečnostním rámem a byly prověřovány jejich tašky a batohy. Během piety také letos doprovázelo politiky více bodyguardů než obvykle, řekl České televizi bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Podle něj to bylo mimo jiné kvůli deštivému počasí, kdy členové ochranné služby museli držet nad účastníky akce deštníky.

Český prezident dnes při příležitosti státního svátku ještě jmenuje nové generály a udělí státní vyznamenání. Slovenský prezident Kiska zahájil svůj dnešní program již ráno v Bratislavě položením věnců k soše spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. Pieta na Vítkově pak zahájila Kiskův program v Česku. Položí ještě mimo jiné věnec ke hrobu Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech a zúčastní se večerního udílení vyznamenání na Pražském hradě.

Související

česká národní banka

Oslavy sta let koruny byly zahájeny na Pražském hradě

Slavnostním večerem dnes Česká národní banka (ČNB) zahájila oslavy 100. výročí vzniku československé a české koruny. Před stovkami hostů, mezi kterými byli prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO), byly ve Španělském sále Pražského hradu pokřtěny nová kniha o historii koruny, replika unikátní 130 kilogramů vážící zlaté mince a pamětní stokorunová bankovka.
Národní divadlo v Praze

Legionáři inspirovali i umělce. Výstava v Národním divadle uzavře oslavy 100. výročí ČSR

Oslavy loňského stého výročí založení Československa uzavírá Národní divadlo výstavou výtvarných děl spojených s československými legiemi. Dnes zahájená výstava v kavárně budovy Nové scény potrvá do konce února a nabízí například pohlednice vydávané pro československé vojáky v Rusku či schémata vývoje československých stejnokrojů v Rusku v letech 1914 až 1920. Výstavu připravilo divadlo v souvislosti s uvedením inscenace Plukovník Švec a ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze.

Více souvisejících

100. výročí vzniku Československa 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu památník Vítkov Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy