Jak důkladně vyčistit koberec? Klady a zápory nejpoužívanějších metod

Časem již není pouhé vysávání dostačující, protože se jím provede pouze základní čištění koberce. Kromě každodenního znečištění dochází po celou dobu používání k různým malým nehodám, které na koberci zanechávají houževnaté skvrny. A je sůl skutečně nejlepší způsob, jak naložit se skvrnami od červeného vína? A jak dostanete z koberců žvýkačku?

Když jsou vysavače namáhány na své meze

Vysavač je věrným služebníkem v domácnosti a nespornou jedničkou v čištění koberců, protože volné nečistoty, drobky a prach jsou z koberců snadno odstranitelné. Přesto však je vysavač bezmocný při pokusu o odstranění mastných nebo kávových skvrn. Tyto nečistoty mohou zůstat zprvu neviditelné, avšak časem se k nim přidává více a více částeček nečistot – i bezbarvých částeček – které zanechávají zřetelné známky opotřebení.

Babiččiny tipy pro skvrny

Čisticí prostředky na koberce a "zázraky na odstraňování skvrn" z babiččiny škatulky triků mohou občas předčít moderní chemické výrobky. Nebude trvat dlouho a první sklenice červeného vína skončí na novém světlém koberci v obývacím pokoji. Nyní musíte rychle zareagovat a rozsypat na dotčené místo hrst soli. To bude fungovat pouze tehdy, je-li skvrna ještě mokrá. Je-li však již skvrna od červeného vína suchá, sůl vám již nepomůže.

Upustily vaše děti žvýkačku na podlahu a ta se zašlapala do koberce? Odstranit žvýkačku pomůže "studený šok". Ošetřete dotčené místo kostkami ledu nebo ledovým sprejem, guma tím zkřehne a bude možné ji z vláken odstranit. Zubní pasta obsahující mentol zase umí odstranit skvrny od trávy z textilií a koberců. Pasta se musí zapracovat do skvrny, vysušit a poté se vypere vodou a pracím prostředkem. Tímto způsobem se skvrna snadno a jemně odstraní z vláken koberce.

Tři způsoby čištění koberců

Jednoduchý test vytřením vám ukáže, zda váš koberec potřebuje základní vyčištění. Protáhněte kus papíru přes často používané části vašeho koberce. Pokud papír zčerná, doporučujeme hloubkové vyčištění.

Extrakce sprejem

Výhody:• Velmi důkladné vyčištění• Znamenitý hloubkový efekt

Nevýhody:• Čištění je možné pouze se speciálním vybavením• Časově náročné• Dlouhá doba schnutí• Po vyčištěném povrchu nelze okamžitě chodit• Může dojít ke ztrátě přilnavosti koberce• Příliš velká vlhkost může poškodit podlahovou krytinu• Při nesprávné aplikaci se vytvoří skvrny

Čištění šamponem

Čištění šamponem se provádí ve dvou stádiích. Čisticí prostředek se nanese a vetře do koberce. Mokrý vysavač nebo přístroj na sprejovou extrakci absorbuje nadbytečný znečištěný roztok. Bohužel je zde háček: čištění šamponem je komplikovaná procedura, kterou by měl provádět pouze odborník, jelikož nebezpečí poškození z důvodu nesprávné implementace je značné.

Výhody:• Velmi důkladné vyčištění• Znamenitý hloubkový efekt

Nevýhody:• Čištění je možné pouze se speciálním vybavením• Časově náročné• Dlouhá doba schnutí• Po vyčištěném povrchu nelze okamžitě chodit• Může dojít ke ztrátě přilnavosti koberce• Příliš velká vlhkost může poškodit podlahovou krytinu• Při nesprávné aplikace se vytvoří skvrny

Čištění práškem

Nejprve koberec důkladně vysajte a poté rozptylte prášek na koberec a zapracujte jej. Koberec lze vysát po krátké době působení. Čištění práškem odstraní z koberce houževnaté mastné skvrny a dokonce úspěšně odstraní i látky vyvolávající alergii, jako jsou exkrementy roztočů.

Výhody:• Po koberci lze stále chodit• Krátká doba schnutí• Rychlé a nekomplikované čištění• Není potřebné žádné speciální vybavení• Znamenitý čisticí účinek

Nevýhody:• Z opatrnosti by měly být děti během doby aplikace drženy od koberce stranou.

Související

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

Více souvisejících

Lidé domácnosti Bydlení

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy