Tisíce lidí demonstrovaly v Praze proti vládě

Praha - V centru Prahy se v sobotu odpoledne uskutečnila protivládní demonstrace, kterou organizovala občanská iniciativa ProAlt. Na demonstraci proti vládním reformám přišlo několik tisíc lidí, kteří za zvuku vuvuzel a řehtaček požadovali odstoupení premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho vlády.

"Po celém světě se konají ve stovkách měst i další demonstrace," prohlásil ve svém projevu na náměstí Republiky, kde demonstrace začala, Jan Majíček z iniciativy ProAlt. Čeští občané podle něj nechtějí zavádění školného a neschvalují oslabování penzijního systému. Po něm svůj projev přednesl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása a ostře vystoupil proti zdravotnické reformě. "V letošním roce politická většina v Poslanecké sněmovně schválila řadu zákonů, které významně snižují standard nejen lidí se zdravotním postižením, ale i ostatních rodin," uvedl Krása.

Na závěr první části demonstrace vystoupil i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, který nebyl spokojený s účastí lidí na demonstraci. "Není tady málo lidí, ale potřebovali bychom jich tak sto tisíc," poznamenal Zavadil o počtu lidí, který by stačil k demisi vlády.

Demonstrace se pochodem přes Staré Město přesunula na Klárov před Úřad vlády, kde začala její druhá část, na kterou byli pozváni představitelé opozičních politických stran. Demonstranti před Úřadem vlády vykřikovali hesla jako "Demisi", "Konec vlády" nebo "Vláda proti lidem, lidé proti vládě". Jejich počet se v průběhu demonstrace podle odhadu organizátorů měnil ze třech až na pět tisíc.

Před budovou Úřadu vlády se opoziční politici z ČSSD, KSČM, Strany zelených a České pirátské strany mohli vyjádřit k reformám a ke stranickému postupu v případě převzetí moci. "Sociální demokraté hlasují proti této vládě. Pokud ve volbách získáme podporu, zrušíme rovnou daň, obnovíme daňovou progresi, zrušíme standardy a nadstandardy ve zdravotnictví. Umožníme rovný přístup ke zdravotní péči. Zrušíme poplatky ve zdravotnictví, protože okrádají nemocné. A především zrušíme tu ostudnou povinnost po dvou měsících podpory v nezaměstnanosti chodit na veřejnou službu," slíbil Sobotka demonstrantům.

Předsedu zelených Ondřeje Lišku dav skoro vypískal, organizátoři museli jedince, kteří volali "Modrá liška", zklidnit.

Sobotní demonstrace se zúčastnil také bývalý premiér, nyní poslanec Jiří Paroubek, který zakládá novou stranu NS-LEV 21. Také on se podepsal pod petici proti vládě Petra Nečase. "Situaci v Nečasově vládě dnes asi nejlépe vystihuje příklad manželství, kde sice domácnost každý večer navštíví strážníci kvůli domácímu násilí, ale k rozvodu nikdy z majetkových důvodů nedojde," uvedl Paroubek.

Mezi demonstranty se objevily transparenty s heslem "Svatý Václave, zažeň vše zlé i dnešní Nečasy. A taky Klause". Sobotní demonstraci podporuje Českomoravská konfederace odborových svazů, která rozdává demonstrantům modré balónky se svým logem, a řada občanských iniciativ a organizací – Alternativa Zdola, Akční spolek nezaměstnaných, Nesehnutí, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR a další.

Demonstrace je vyvrcholením "Měsíce neústupnosti", který vyhlásila iniciativa ProAlt. Ta má na pražském náměstí Republiky po celou dobu akce petiční stan, kde jsou k dispozici materiály vysvětlující postoj ProAltu k předkládaným reformám. Podle informací iniciativy se pod peticí podepsalo přibližně 4 000 lidí. Petice také koluje mezi demonstranty.

K demonstraci se také vyjádřil v rozhovoru pro Českou televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který se nachází na volebním kongresu TOP 09 v Hradci Králové. "Nejsem rád, že je proti nám tolik oponentů v ulicích. Raději bych s nimi diskutoval u jednoho stolu," uvedl Heger.

Související

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.
Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 

Více souvisejících

Demonstrace proalt

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy