Agresivita proti Romům vzroste! V Česku je 4 tisíce neonacistů

Praha - V České republice je asi 4000 militantních neonacistických aktivistů, tvrdé jádro je asi čtyřsetčlenné. Ve studii pro ministerstvo vnitra to uvedli odborníci na extremismus. Neonacistická scéna je z hlediska kriminality, i násilné, trvalou hrozbou. U části neonacistů skrytě hrozí, že by se mohli uchýlit k terorismu. V příštích pěti letech asi vzroste počet individuálních útoků na Romy.

Ministerstvo dnes studii, kterou zpracoval kolektiv autorů v čele s politologem Miroslavem Marešem, zveřejnilo na svém webu. Experti na základě zadání vnitra zpracovali zhruba padesátistránkový materiál zejména s ohledem na hrozby, které tuzemské neonacistické hnutí představuje pro integraci cizinců v České republice. V materiálu popisují historii, vývoj i současnost neonacistické scény, možná budoucí rizika, nové směry uvnitř hnutí, jeho ideologická východiska i symboliku. Doporučují také, jak neonacismu čelit preventivně, například působení na mladé lidi ve školách je podle nich dosud "nepříliš propracované". V represi je podle odborníků nutné důkladněji převádět informace z dění mezi neonacististy do formy důkazů, použitelných v trestním řízení. Autoři mimo jiné uvádějí, že od počátku 90. let prodělalo hnutí vývoj, kdy převážná část neonacistické "elity" opustila skinheadskou image. Jádro dnes podle nich představují svobodní nacionalisté a autonomní nacionalisté. Od takzvaného nového stylu neonacistického hnutí odborníci v dalších letech kromě rostoucího počtu individuálních a obtížně odhalitelných útoků na Romy čekají mimo jiné i to, že se část z nich legálně vyzbrojí střelnými zbraněmi. Neonacisté se budou podle autorů studie vymezovat nejen vůči Romům, ale i vůči tématu imigrace a hospodářské krize v Evropě.

Související

Více souvisejících

Romové neonacisté

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 43 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy