Demonstrace proti Romům: Strach v Břeclavi roste, čeká se až 2000 lidí

Břeclav - Břeclav se pomalu ale jistě chystá na nedělní protestní průvod. Toho by se podle odhadů mělo zúčastnit na 2000 lidí. A tak jsou problémy nasnadě.

Přes nevůli mnoha místních se zde ukáží i příznivci krajní pravice. A to včetně členů Dělnické strany sociální spravedlnosti a její odnože Dělnické mládeže. Poslední jmenovaní se nakonec, shodou okolností, stali organizátory jednoho z ohlášených  pochodů.

Připomínám, že napětí ve městě vygradovalo, když byl skupinkou mladých Romů napaden patnáctiletý chlapec. Po brutálním útoku skončil v nemocnic s těžkými zraněními. Lékaři mu dokonce museli odebrat ledvinu.

A tak se město připravuje na nejhorší. Technické služby města již vyrazili do ulic před průvodem. A to proto, aby se z cesty průvodu odklidilo vše, co by se mohlo stát nástroji při případných nepokojích. Na trase průvodu tak mizí koše, popelnice, stojany na kola a podobně. V přepokládaném čase průvodu nebude dotčenými ulicemi jezdit městská hromadná doprava. Všechny autobusy odjíždějící běžně z vlakového nádraží budou jezdit z nádražní autobusového. Dokonce zůstane zavřené i místní muzeum a galerie a také synagoga.

Zítřek bude perný i pro policii. Podle některých zdrojů dohlédne na bezpečnost a pořádek až 400 mužů zákona. Chybět nebude ani speciální pořádková jednotka s monitorovacím vozidlem. V pozoru budou samozřejmě i zdravotníci.

Zajímavě pak vypadá počin Iniciativy nenávist není řešení, ta až do června nahlásila jako místa demonstrací všechny ulice, kde bydlí větší Romská komunita. To proto, aby se některý z dalších pochodů nemohl konat právě v těchto místech. Konkrétně se jedná o ulice: Na Zahradách, nám. Petra Bezruče, nám. Svobody, Sovadinova, Riegrova, Krátká, Husova, Hrnčířská, Stromořadní, Lednická.

Město Břeclav pak zveřejnilo k nedělnímu pochodu tyto informace:

Trasa akce Dělnické mládeže a Břeclavanů: nádraží – sady 28. října – J. Palacha – 17. listopadu – nám. TGM a zpět

Časový harmonogram:                              

Dělnická mládež má nahlášený termín shromáždění od 9 do 20 hodin v neděli 22. 4. 2012          

12.30                                 předpokládaný začátek  (15 – 20 minut a přesun po trase)

13.15 – 14 hodin                 shromáždění před radnicí, prostor na proslovy

14 – 15 hodin                     předpoklad návratu k nádraží

15 hodin                            předpoklad ukončení pochodu

 

Už dnes je jasné, že tento pochod nevyřeší současné problémy s Romskou komunitou. Agrese z řad mladých Romů totiž, podle místních, neustále roste a tak jeden pochod nestačí. Město sice slibuje rozšíření kamerového systému ale ani  to není lékem na potíže. Tu správnou medicínu pro problémové město nezná totiž v současné době nikdo. Většina obyvatel však volá po represích pro nepřizpůsobivé. A to by snad mohlo platit na všechny, kteří nedodržují zákony, a nejen v Břeclavi…

Související

České Budějovice

Česká města kvůli koronakrizi mění plány. Ubytovací poplatky se zvyšovat nebudou

Města v Česku příští rok ubytovací poplatky většinou nezvýší, případně dokonce vůbec nezavedou, ačkoli to některá původně plánovala. Důvodem je podle ankety ČTK mezi představiteli měst koronavirová krize. Výrazné zvýšení chystají jen některá města v horských či lázeňských oblastech. Od ledna 2021 obce mohou ze zákona stanovit vyhláškou výši poplatku až na 50 korun za osobu na den.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Břeclav rozdává seniorům dezinfekci zdarma

Břeclav rozdává seniorům dezinfekci zdarma, jde celkem o 3000 lahviček. V centru je rozdávají dobrovolníci, k mání jsou i v obchodech. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí radnice Jana Pelcová.

Více souvisejících

břeclav Demonstrace Romové

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy