Romové lžou! Neonacisté také lžou!

Praha - Manipulace s fakty je mocný nástroj propagandy. A propaganda je jen zastaralý název pro dnešní „Pí áR“. Dobře to vědí i zájmové skupiny či politické strany. Uveďme si teď tři pohledy na jednu akci a to na potyčku mezi antifašisty a „dělníky“ při příležitosti oslav 1. máje. Dodejme, že na zmíněné akci byl i náš reportér.

První pohled je pohled členů dělnické strany, respektive jejich internetových novin Dělnické listy. Podle nich mírumilovní nacionalisté poslouchali svého Führera Vandase, když z ničeho nic začaly létat PETky, skleněné lahve a kameny na nic netušící neonacisty. Ti byli, podle „objektivního“ zpravodajství Dělnických listů, bezbranní a v obklíčení policejních aut a těžkooděnců. Na rozdíl od agresivních anarchistů, kteří se údajně volně potulovali kolem a konzumovali drogy.Druhým pohledem je zpráva romského serveru Romea.cz. Ten naopak tvrdí, že kolem shromáždění neonacistů prošlo několik stovek jejich odpůrců. Agresivní neonacisté se podle romského serveru chtěli dostat přes policejní kordony, aby napadli procházející lidi. Server dále cituje jednoho z účastníků: „Šli jsme od Náměstí republiky zpátky na Střelecký ostrov a Na můstku nás ze strany napadli náckové. Začali házet nejdřív plastové láhve, pak skleněné a pak začali létat kameny. Najednou jsem dostal kamenem do ucha a už jsem nevěděl," popsal napadení pro server Romea.cz Jozef Miker z iniciativy Nenávist není řešení. Kámen podle romských aktivistů hodili zaručeně neonacisté. A nyní třetí a poslední pohled. Pohled našeho zpravodaje, který byl přímo na místě uprostřed vřavy. Když byl průvod anarchistů, který byl ze všech stran obklopen těžkooděnci (což neodpovídá tvrzení „dělníků“ o volně pobíhajících anarchistech) cca 100 metrů od mítinku DSSS, naběhli pravicový radikálové k hradbě z policejních dodávek a připravovali se na střet. Když průvod dorazil, začali antifašisté vykřikovat různá hesla a nacionalisté křičeli hesla s opačným směrem. Následně začali létat různé předměty. A to z obou stran barikády. Kdo hodil první, není důležité. Jasné totiž je, že připraveny byly obě strany. Oběma směry tedy létaly i dlažební kostky. Proto není jednoznačné, zda pana Mikera trefila kostka neonacistická nebo antifašistická.Nyní ke konzumaci drog. Z některých levicových radikálů byl cítit alkohol a marihuana. V druhém táboře byl cítit pouze onen alkohol. Zde tedy vítězí ve slušnosti radikální pravice. Naopak u agresivity o maličký kousek vítězí radikální levice. Antifašisté sice házeli všechny možné předměty, nesnažili se ale oproti nacionalistům o proražení policejní hradby.Co z toho plyne? Žádný pohled není ten objektivní a za čistě objektivní se nedá označit ani tento článek. Vždy se jedná o pohled subjektivní. Avšak na rozdíl od Romea.cz nebo Dělnických listů nemá náš server EuroZprávy.cz zájem o neobjektivní zkreslení situace pro vlastní prospěch, a proto jsem přesvědčen, že náš pohled je ten nejméně subjektivní z těchto tří variant.

Související

Více souvisejících

Romové neonacisté

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy