Změny v roce 2013! Co nás čeká? 12 nejdůležitějších změn

Praha - Je tu nový rok s číslovkou 13 na konci a od 1. ledna nás čeká celá řada změn. Novinky se dotknou úplně všech. Přečtěte si nejdůležitější změny, které nás v roce 2013 čekají.

Jaký bude rok 2013? To teprve uvidíme, ale už teď byste se měli připravit na celou řadu změn, které začnou v tomto roce platit. Některé dokonce už fungují od 1. ledna. Novinky, které nám přichystali zákonodárci se dotknou opravdu všech, protože budeme například platit vyšší daně či se nám prodraží elektřina a plyn. Co nás ještě čeká?

1. Daňové změny

Od 1. ledna nám vše zdraží, zvýšila se totiž daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod. Za zboží a služby tak budeme platit 15 a 21 procentní DPH. Díky tomu nám vše prodraží.

Zvýšení daní ale není jedinou daňovou změnou, která nás v novém roce čeká. Od ledna totiž budou muset lidé s vyššími příjmy platit tzv. solidární (nebo milionářskou) daň. Týká se to lidí s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně, z částky přesahující tento limit budou nyní platit novou 7 % daň.

Mění se ale i daň z nemovitostí, výdajové paušály pro podnikatele nebo někteří důchodci už si při placení daní nemohou uplatnit slevu.

2. Spotřební daně a zelená nafta

Kuřáci se rozčilují, od 1. ledna jim totiž zdražily cigarety. Kuřáci si zaplatí za krabičku 2 až 4 koruny navíc. Pokud kouříte jednu krabičku denně, budete muset ve svém rozpočtu najít až o 1500 korun ročně více než doposud.

Mění se i výše tzv. zelená nafty pro zemědělce. Tedy vrácení části spotřební daně při nákupu nafty. Až dosud se jim vracelo 60 procent, v roce 2013 to bude jen 40 procent. V roce 2014 by ale tato dotace měla být definitivně zrušena.

3. EnergieKromě zvýšení DPH se nám od ledna prodraží i energie – elektřina, plyn i teplo. Energetický regulační úřad na konci listopadu zveřejnil, že v roce 2013 zdraží elektřina průměrně o 2,4 % a plyn o 4,13 %. Zvýší se i cena tepla, podle Teplárenského sdružení ČR bude dražší o dvě až sedm procent.

4. Zdravotnictví

V roce 2013 nás čekají i velké změny ve zdravotnictví. Ve velkém se totiž budou v nemocnicích a klinikách rušit lůžka. Mění se i dojezdové doby, to znamená čas, za který byste se měli dostat ke konkrétnímu lékaři. K zubaři nebo praktikovi byste měli dojet autem nebo hromadným dopravním prostředkem za 35 minut, ke kardiochirurgovi pak do 3 hodin. Změnily se lhůty na operace, náhrady kolenního nebo kyčelního kloubu byste se měli dočkat do 52 týdnů.

Zdravotnictví projde i dalšími změnami, od 1. dubna 2013 už například nebude potřeba k lékařským zákrokům kontroverzní souhlas obou rodičů. Těžce nemocní pacienti se pak dočkají konopí na lékařský předpis. Mění se i podmínky pro lázeňské pobyty.

5. Důchodová reforma

Důchodová reforma, kterou prosadila vláda Petra Nečase, počítá s tzv. třemi pilíři spoření. Pilíře v podstatě znamenají druhy příjmů v důchodu. První pilíř představuje průběžný důchodový systém v podobě, jak jej známe dosud, tedy část svého příjmu odvádíme na důchody. Druhý pilíř, který vstoupí v platnost od 1. ledna 2013, přivádí na scénu penzijní společnosti a princip vyvádění části odvodů do prvního pilíře na soukromé účty. Třetí pilíř počítá s vlastními investicemi a úsporami obyvatel a jedná se o již existující formu penzijního připojištění.

6. Změny na silnicích

I na motoristy čeká v roce 2013 celá řada změn. Od 19. ledna už například nebudete moci použít "výmluvu" na osobu blízkou. Předvolaný bude muset uvést, kdo auto při přestupku řídil, jinak bude pokutu platit majitel vozu. Finta přece jen existuje, řidič se může vymluvit na osobu vzdálenou.

7. Exekuce

Možnost sloučení exekucí, vypuštění jejich soudního nařízení či zabavení řidičského průkazu při neplacení alimentů jsou novinky, jež přináší novela exekučního a soudního řádu. Přečtěte si, jaké budou mít exekutoři nové pravomoci.

8. Spotřebitelské úvěry a půjčky

Lákavé spotřebitelských úvěry i půjčky už brzy skončí. To obsahuje novela zákona, která nekalé praktiky věřitelů upravuje. Lidé tak budou moci nově odstoupit od nevýhodné smlouvy do 14 dní. Nebo skončí předražené telefonní linky.

9. Školství

Zřejmě jedinou změnou ve školství je nová podoba maturit. V roce 2013 budou studenti sice zase skládat dvě části (státní a školní), ale zkouška bude mít jen jednu úroveň obtížnosti.

10. Energetické štítky budov

Od Nového roku budou muset mít všechny budovy v Česku tzv. energetické štítky, které mají úkaz jaká je energetická náročnost budovy. Ta má lidem pomoci například při koupi nemovitosti, aby věděli, kolik budou v budoucnosti platit za energie.

11. Příspěvky na bydlení

Od ledna sice vše prodraží, ale vláda ukazuje i svoji vlídnou tvář. V příštím roce se totiž zvýší příspěvky na bydlení a dosáhne na ně i více lidí. Některé rodiny tak mohou dostat až o 1 038 korun víc než dosud.

12. Mění se dávky – mateřská, nemocenská atd.

V roce 2013 se mění výše různých dávek. Na kalkulačkách, které jsme ve spolupráci s webem Peníze.cz připravili si jednoduše a přehledně spočítejte, jak vysokou budete mít mateřskou, rodičovskou, nemocenskou, ošetřovné a zda budete mít nárok na porodné a přídavek na dítě. Přečtěte si i co se konkrétně u jednotlivých dávek mění.

Související

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 
Vladimir Putin

Putin zvýšil mnoha Rusům daně. Moskva potřebuje další peníze na válku

Rusko od ledna 2025 ve snaze zvýšit příjmy státního rozpočtu, který vyčerpává především probíhající válka na Ukrajině, zavádí progresivní daň z příjmu fyzických osob. Příslušný zákon v pátek podepsal prezident Vladimir Putin, informovala agentura TASS. V přepočtu má do ruské státní kasy připlout téměř dalších 30 miliard dolarů, napsal web France24. 

Více souvisejících

Daně Energetika Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy