Plzní projel Convoy of Liberty se 150 vozy, džípy vezly i veterány

Plzeň - Kolona více než 150 vojenských vozidel vyrobených do roku 1945 projela dnes Plzní. Takzvaný Convoy of Liberty, již tradiční vrchol Slavností svobody, sledovaly podél Klatovské třídy tisíce lidí. Z vozidel, mezi nimiž byl mj. i raritní vyprošťovací jeřáb, je zdravily posádky v dobových stejnokrojích příslušné armády. První ze stovky džípů vezly i veterány druhé světové války, kteří před 69 lety osvobozovali západní Čechy. Plzeňany z vozu zdravil i vnuk generála Pattona, George Patton Waters.

"Začátek kolony vedlo takzvané bojové neboli obrněné čelo, což jsou jednotky ukazující, jak vypadali Američané, kteří tehdy přišli. Nejen, že vozy dnes jely ve stejném pořadí jako tenkrát, ale mají i stejnou imatrikulaci, tedy SPZ," řekl ČTK hlavní organizátor konvoje Michal Kindl.Po bojovém čele a vlajkonoších projely centrem džípy s veterány. Do Plzně jich každoročně přijíždí na oslavy osvobození několik, řada z nich má v Plzni dosud své přátele. Dětem stojícím při trase rozdávali spolucestující veteránů praporky s americkou vlajkou.Součástí konvoje byla také československá obrněná armáda, neboli Čechoslováci, kteří bojovali v řadách vojáků Velké Británie, velkou část konvoje tvořily i jednotlivé kluby vojenské historie. Účastníci kolony se do Plzně sjíždí z celé Evropy, jsou mezi nimi Britové, Francouzi, Holanďané a další."Toto je americký džíp vyrobený firmou Ford, je z roku 1942, mám ho udělaný jako zdravotnický vůz 16. obrněná divize," řekl ČTK jeden z účastníků konvoje Michal Skrytý. Vůz sháněl dva roky, koupil jej loni a postupně spolu s dalšími dvěma přáteli dal dohromady. Podle Kindla každoročně na slavnostech majitelé vojenských historických vozidel přibývají, ve světě se totiž stále ještě dají najít a koupit vraky těchto vozidel, stojí desítky tisíc korun.Convoy of Liberty připravují organizátoři vždy celý rok.Slavnosti svobody potrvají až do úterý, program je na webu.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

II. světová válka Convoy of Liberty (Liberation Festival Pilsen) George Patton Waters (generál)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy