Stížnosti na volby: Většina žalob byla zamítnuta, mandáty se měnily v Brně-středu

Krajský soud v Brně dnes po stížnosti Zelených ohledně obecních voleb v Brně-středu přidal straně jeden mandát. O jedno křeslo v zastupitelstvu městské části naopak přišlo hnutí ANO. O stížnostech na komunální volby dnes rozhodovaly i další soudy, které návrhy na neplatnost voleb většinou zamítly. V Ostravě se k dnešku vypořádal krajský soud už se všemi volebními stížnostmi.

Lhůta, v níž lidé mohli zpochybnit u soudů průběh a výsledky voleb, vypršela v pátek 19. října. Soudci mají na rozhodnutí 20 kalendářních dní, tedy nejpozději 8. listopadu.

Na nesrovnalosti ve sčítání hlasů v městské části Brno-střed si u soudu stěžovali Zelení. Namítali například, že v jednom z volebních okrsků nebyl některým jejich kandidátům započten ani jeden hlas, přestože voliči strany tvrdili, že hlasovali pro celou kandidátní listinu.

Soud proto přepočítal hlasy v několika okrscích a dospěl k závěru, že Zelené volilo 8,43 procenta voličů, oproti původním 8,37 procentům. Po přepočtu jim připadl mandát navíc. Ze zastupitelstva městské části proto rozhodnutím soudu vypadl Jan Pazdírekza ANO, naopak v něm za Zelené usedne Marika Kupková.

Krajský soud v Brně eviduje téměř čtyři desítky stížností na komunální volby, a to z Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje a také z Vysočiny. Naprostou většinu z nich už zamítl či odmítl. Volby se tak nebudou muset opakovat například ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku, ve Zlechově na Uherskohradišťsku, v Horním Břečkově na Znojemsku ani ve Slatinkách na Prostějovsku, kde komise zaměnila obálky pro komunální a senátní volby.

Naopak v Chlístovicích na Kutnohorsku půjdou lidé k urnám znovu. Podle usnesení soudu byli na seznamu voličů zaškrtnutí i lidé, kteří ve skutečnosti nevolili.

Krajský soud v Ostravě obdržel v souvislosti s volbami v Moravskoslezském kraji přes 30 žalob. Všechny už projednal, většinou s negativním výsledkem. Dnes soud zamítl návrh na neplatnost voleb v obvodě Slezská Ostrava. Šlo o návrh kandidáta Romana Važíka za ANO, který tvrdí, že nesouhlasil s kandidaturou. Podle soudu navrhovatel o kandidatuře věděl a nepodařilo se prokázat, že by jeho podpisy na dokumentech někdo falšoval.

Ústecký krajský soud obdržel 27 stížností na volby, jednu stížnost navrhovatel stáhl těsně před vynesením rozsudku. Rozhodnutí zatím nepadlo ve třech případech, ostatní návrhy soud zamítl. Dnes tak učinil s návrhem na opakování voleb v Bílině na Teplicku. Návrh se týkal nepřípustné manipulace s volebními lístky a ovlivňování voličů. Volby platí také v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku, kde se spor týkal podobnosti volebních a městských novin. Rozhodnutí jsou pravomocná. Navrhovatel chce v případu Bíliny podat stížnost proti rozhodnutí k Ústavnímu soudu.

V Libereckém kraji bylo letos 18 stížností na volby, z toho 15 řešil krajský soud v Liberci a tři soud v Hradci Králové. Všechny návrhy na zneplatnění voleb už soudy zamítly s výjimkou zatím nedořešené stížnosti na komunální volby v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Liberecký soud vynese usnesení v pátek.

Pražský městský soud do úterního večera rozhodl v 19 z 25 návrhů na neplatnost voleb do pražských zastupitelstev. Většinu stížností zamítl. O zbývajících šesti stížnostech by měl soud rozhodnout nejpozději tento čtvrtek.

Stížnost na volby v Benešově zamítl dnes i krajský soud v Praze. Dospěl k závěru, že zákon o volbách nebyl porušen a manipulace s hlasovacími lístky nebyla prokázána. Svolání ustavujícího jednání zastupitelstva tak už nic nebrání.

Související

Více souvisejících

Volby 2018 soudy Brno Ostrava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy