Nedovolené ozbrojování nebude trestné

Praha – Blíží se spuštění Centrálního registru zbraní, který bude sloužit jako neveřejný informační systém veřejné správy. Registr bude sledovat celý životní cyklus zbraně na území české republiky. Kvůli tomu je také do konce roku vyhlášena „zbraňová amnestie“.

„Novela zákona o zbraních přináší mnoho změn, mimo jiné i dočasný zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování tzv. zbraňovou amnestii, kterou je dána možnost zlegalizování zbraně kategorie A, B, C, D, jejich hlavní části nebo střelivo, které jejich držitel přechovává bez povolení," popisuje policejní tisková mluvčí Petra Strašilová.

Mezi 1. červencem a 31. prosincem 2014 proto fakticky zanikne trestný čin nedovoleného ozbrojování. V této době je možné zbraň a střelivo dobrovolně odevzdat do úchovy na kterémkoliv policejním útvaru, který o převzetí zbraně vydá potvrzení.

„Následně specializované pracoviště zbraň podrobí odbornému zkoumání, abychom vyloučili podezření, že s touto zbraní byl spáchán trestný čin. Pokud je výsledek odborného zkoumání pozitivní, vyzve příslušný odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál držitele, který zbraň odevzdal, k podání vysvětlení," vysvětluje další postup mluvčí.

Pokud policie nic nezjistí, příslušný odbor informuje majitele, že si do šesti měsíců může požádat o vydání dokladů opravňujících k držení dané zbraně. Pokud dotyčný doklady nezíská, může zbraň převést na jiného oprávněného majitele. Také může prostřednictvím policie zbraň nechat zničit nebo ji prodat.

Největší změnu přinese registr pro podnikatele v oboru zbraní a střeliva, kterým přibude nová povinnost – vkládání údajů do registru. Na druhé straně již podnikatelé nebudou muset vést papírové evidenční knihy zbraní a střeliva a nebudou povinni každý měsíc policii oznamovat převody zbraní.

Související

Více souvisejících

zbraně Policie ČR

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy