Poplatky v nemocnici straší dodnes: Starší dluhy lze vymáhat exekučně, rozhodl ÚS

Brno - Ústavní soud (ÚS) zopakoval svou ustálenou judikaturu ve věci závaznosti nosných důvodů svých nálezů a aplikoval ji i na případ regulačních poplatků za poskytování péče.

Ústavní soudci dnes vyhověli stížnosti Psychiatrické nemocnice v Bohnicích a vyslovili se k časovým účinkům svého staršího nálezu. Momentálně se sice v nemocnicích už neplatí, starší dluhy za neuhrazený pobyt v nemocnici v sazbě 60 korun za den lze ale vymáhat exekučně i poté, co ÚS v roce 2013 regulační poplatek zrušil.

V konkrétním sporu Okresní soud v Chomutově v březnu 2014 uložil pacientovi, aby Psychiatrické nemocnici zaplatil 2160 korun plus úroky a náklady řízení. Suma představovala neuhrazenou část regulačního poplatku za pobyt v léčebně od března do června 2008, a to v sazbě 60 Kč za den.

Pacient ani poté nezaplatil, nemocnice se rozhodla vymoci částku v exekuci. Okresní soud ji však nepřipustil s upozorněním, že regulační poplatek, tehdy už zvýšený ze 60 na 100 korun, zrušili ke konci roku 2013 ústavní soudci.

ÚS v dnešním rozhodnutí uvedl, že jeho starší nález se týkal už zvýšené, stokorunové sazby, kterou pokládal za nepřiměřeně vysokou. Šedesátikorunový poplatek v minulosti nepovažoval za protiústavní.

Podle advokáta bohnické nemocnice Romana Žďárka byl výklad Okresního soudu v Chomutově spíše ojedinělý, většina soudů v Česku exekuční vymáhání starších dluhů za poplatky umožňovala. Většinou jde o malé částky, celkový objem je však značný.

Podle advokáta by mělo být možné vymáhat i dluhy z doby stokorunové sazby před jejím definitivním zrušením, a to i z několikaměsíčního období, kdy ji sice ÚS označil za protiústavní, ale do konce roku 2013 ji ještě ponechal v platnosti. "K tomu jsme se v tomto rozhodnutí nevyjadřovali, takže nemohu říct závaznou interpretaci," konstatovala soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR poplatky ve zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 47 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy